SPECIAL! Ionut Budisteanu, castigatorul marelui premiu la Intel ISEF 2013, vrea sa ramana in tara
Ionut Budisteanu, elev in clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Ramnicu Valcea, a castigat cel mai mare concurs preuniversitar de stiinta si inginerie din lume. A primit 75.000 de dolari, stie ca vrea sa devina cercetator, dar vrea sa-si continue studiile in tara.
De Redactia Observator la 20.05.2013, 22:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
In Romania nu este foarte cunoscut, dar proiectele si invetiile lui i-au adus peste 50 de premii la concursurile internationale. Cel mai recent este un binemeritat loc intai la Targul International de Stiinta si Tehnologie.
“Concursul se organizeaza de peste 60 de ani, este cel mai mare concurs din lume. Are cea mai mare mediatizare. De exemplu, pe Wall Street, a aparut acolo Ramnicu Valcea si numele meu si este o foarte mare mandrie pentru mine. Mi-au spus ca e o lucrare foarte foarte buna”, spune Ionut Budisteanu.
“Eu incerc sa fac o masina autonoma, care sa mearga singura, fara sofer. Iar diferenta, mai exista o masina autonoma, facuta de universitatea Stanford din America, care acum se numeste Google Self Driving Car, dar problema este ca este foarte scumpa”, explica Ionut inventia lui.
Nu este singura lui invetie si cu siguranta nu va fi ultima. A reusit sa inventeze un dispozitiv care ar putea ajuta nevazatorii sa priveasca pentru prima oara lumea. Are sute de premii si zeci de inventii.
“Intotdeauna am spus ca-mi doresc sa devin profesor universitar, sa fac cercetatare, pentru ca am sesizat ca cei care schimba lumea sunt profesori unviersitari, nu acesti programatori de la Google, de la Facebook si nu Facebook-ul schimba lumea. Cea mai mare satisfactie pentru mine a fost ca am reusit sa arat lumii ca exista o tara numita Romania”, mai spune tanarul inventator.
In fata scolii sale, directorul l-a asteaptat doar pentru a-ti strange mana si sa-i dea o veste, poate prima din partea autoritatilor romane. Dup ace va absolve liceul, laboratorul de informatica va purta numele Ionut Budisteanu.