Izoletele de sute de mii de euro produse în România, abandonate de autorități (Video)
400.000 de euro pentru echipamente medicale pe care se așterne praful. Este soarta izoletei româneşti, despre care oficialii de la noi spuneau că va ajuta medicii din toată ţara. În realitate, însă, aceiaşi oficiali şi-au dat seama că nu mai au nevoie de izolete abia după ce le-au cumpărat. Din păcate, sunt prea mulţi pacienţi și s-au schimbat și reglementările. Dar se dau asigurări că vor putea fi folosite echipamentele la următoarea epidemie. Condiţia e să avem una în următorii doi ani, adică termenul de expirare al izoletelor.
De Redactia Observator la 05.08.2020, 22:13- Izoletele mai au doi ani termen de garanție.
Inaugurată cu mândrie, izoleta românească, cea care trebuia să îi protejeze pe medici de COVID19, a fost tratată tot româneşte. O recunoaşte chiar directorul firmei care a produs echipamentele.
Marcel Istrate, administrator companie: La sfârșitul perioadei ajunsesem să facem chiar și 40 pe săptămână, dar știți cum e la noi, treaba când ajunge să intre pe un profit acceptabil și pe un randament bun, atunci se oprește.
Asta deşi la deschiderea liniei de producţie, premierul anunţa că izoleta românească o să ajungă la medicii din toată ţara.
Ludovic Orban, premierul României (27 martie): Capacitatea de producție a izoletelor va crește și, în ceea ce ne privește, vom achiziționa atât prin ONAC, cât și prin MApN sau alte entități ale statului aceste produse pentru a le pune rapid la dispoziția ambulanțelor, la dispoziția spitalelor pentru a putea fi utilizate cât mai rapid.
Au ajuns însă doar la Armată, iar statul român a plătit aproape jumătate de milion de euro în schimbul lor.
În timpul stării de urgenţă, din această fabrică au plecat 100 de izolete. Pentru fiecare în parte, Ministerul Apărării Naţionale a plătit câte 4.000 de euro.
Pe izoletele româneşti acum se pune praful. Cele mai multe au ajuns la spitalele militare, unde nu mai sunt folosite, iar 10 dintre ele au fost donate vecinilor de peste Prut. Culmea, oficialii din Republica Moldova ne-au mulţumit pentru gestul făcut, însă au anunţat că ei nu le vor folosi.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Nu se mai justifică utilizarea lor. Numărul pacienţilor este foarte mare, plus că la virusul ăsta, după practica pe care am avut-o faţă de început, nu se mai justifică pentru că regulile de protecţie pe parcurs s-au schimbat şi au ieșit anumite reglementări care au arătat că îmbrăcarea echipamentelor de protecţie protejează personalul. Nu înseamnă că dacă, apare altceva, nu va fi necesară din nou.
O altă epidemie ar trebui să apară în cel mult doi ani, pentru că acesta este termenul de valabilitate al izoletei. În caz contrar, sunt bune de aruncat, spun specialiştii. Raed Arafat este de părere însă că putem sta liniştiţi. Banii nu au fost irosiţi şi nici echipamentele nu vor ajunge la gunoi.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: N-are importanţă. Stocurile se schimbă de fiecare dată sau se ia o certificare de prelungire.
Izolete au fost cumpărate şi de UNIFARM, însă la un preţ imens, de aproape 20.000 de euro, spun surse din Direcția Națională Anticorupție. Procurorii au bănuiala că fostul director, Adrian Ionel, care acum este urmărit penal, ar fi fost cel care a decis cumpărarea izoletelor la suprapreţ.