Un laborator mobil pentru depistarea infecției cu COVID 19 a ajuns la Timișoara (Video)
Veşti bune vin din Timișoara. Acolo a ajuns, astăzi, un laborator mobil de radiologie care o să fie folosit la triajul pacienților cu Covid-19. Acest laborator va folosi și inteligență artificială.
De Iulia Dumitrașcu la 09.04.2020, 23:47- Un laborator mobil pentru depistarea coronavirusului a ajuns la Timișoara.
- Laboratorul poate verifica în jur de 50 de pacienți pe zi.
Veşti bune vin din Timișoara. Acolo a ajuns, astăzi, un laborator mobil de radiologie care o să fie folosit la triajul pacienților cu Covid-19. Acest laborator va folosi și inteligență artificială.
Iulia Dumitrașcu, corespondent Observator: Îmi doresc foarte mult să vă arăt cu exactitate traseul pacientului de la momentul în care ajunge aici la spital și se bănuiește că are o problemă la plămâni iar medicii vor să-i facă o radiografie, până la momentul în care pleacă sau rămâne internat. Mă aflu în curtea Spitalului Județean din Timișoara, chiar lângă Unitatea de Primiri Urgențe, unde de altfel este amplasată această mașină și vă propun acum să vă și arăt cum arată laboratorul mobil de radiologie. Întâi de toate, să vă explic puțin de ce au decis reprezentanții spitalului să aducă aici, în curte, un astfel de laborator. Își doresc, practic foarte mult, să evite răspândirea virusului pentru că vorbim de oameni care poate sunt suspecți de coronavirus, au probleme pulmonare și atunci, în mod normal, ei ar fi trebuit să ajungă pe secția din spital, dar, practic, acest traseu s-a scurtat. Vă spuneam că ei nu vor mai avea contact cu alți medici sau alți pacienți, astfel încât să dea virusul mai departe. Ei bine, acest laborator este dotat cu tot ceea ce trebuie. Există canapea pentru așteptare, birou pentru medici, există aici și chiuvetă, dezinfectanți, tot ce trebuie practic. Dar haideți să venim în zona unde se întâmplă totul. Aici stă doctorul, bagă datele pacientului în calculator. Pacientul trebuie să se dezbrace de la brâu în sus în momentul în care intră să i se facă radiografii. Aceasta este zona unde ajunge pacientul, acesta este aparatul, unul absolut normal. Pacientul stă aici câteva secunde, iar mai apoi poate ieși. Analiza se prelucrează foarte repede. În maxim 10 minute de la momentul în care a venit în laborator, pacientul știe dacă are sau nu probleme pulmonare. În medie, în acest laborator, se pot face 50 de radiografii și, în plus, trebuie știut că după fiecare pacient zona se dezinfectează.