Legenda agatârşilor, tribul misterios al Daciei
Pentru majoritatea dintre noi, istoria e clară. Întâi au fost daciii, apoi au venit şi romaniii. Sunt însă zone ale ţării în care trecutul e mai complicat de atât.
De Redactia Observator la 11.03.2019, 17:34Pentru majoritatea dintre noi, istoria e clară. Întâi au fost daciii, apoi au venit şi romaniii. Sunt însă zone ale ţării în care trecutul e mai complicat de atât. În judeţul Mureş, în rândul localnicilor din câteva sate, există o legendă despre o populaţie foarte bogată, dar cu obiceiuri diferite de cele ale celorlalţi oameni. Pentru că agatârşii erau oricum, mai puţin banali.
Înrudiţi cu sciţii, agatârşii ar fi trăit pe teritoriul judeţului Mureş de astăzi în urmă cu mii de ani.
"Ceramică neagră, deci vestita ceramică de margină, ceramica neagră a fost inventată de către stră-străbunii noştri, de către agatârşi!" a spus Ioan Astaluş, artist.
Şi nu doar legendele vorbesc despre aceşti oameni care se pictau pe piele, erau extrem de bogaţi și se specializaseră în prelucrarea aurului.
"Într-adevar avem o necropola daca imi aduc bine aminte si care a fost sapata in anii 70. Scitii aveau material foarte caracteristic pentru civilizatia lor, incepand de la ceramica, aveau oglinzi si acea spada tip cutit mic, cutit specific achinaches" a povestit Nicoleta Man, şefa secției de Arheologie a Muzeului Județean Mureș.
Ioan Astaluş este artist, dar este pasionat de arheologie şi de istorie. Pentru el, orice plimbare pe câmpurile din apropierea localităţii Gâmbuţ este prilej de emoţie şi bucurie.
"În judetul Mureş sunt atestate peste 500 de situri ale caror vestigii sunt la suprafata si care ies permanent prin lucrarile agricole" a spus Nicoleta Man, şefa secției de Arheologie a Muzeului Județean Mureș.
Localnicii spun că zona este adesea vizitată de cei care vor suveniruri cu încărcătură istorică. Se spune că nu doar bucăţile de ceramică ar ieşi la suprafaţă. Norocoşii ar fi fost văzuţi plecând chiar cu turte de bronz sau obiecte de aur.
În acest moment, însă, nu sunt însă fonduri alocate pentru săpături arheologice pe aceste terenuri.