Mai mulţi tineri au făcut un site de unde putem afla ce localităţi sunt în carantină
Tot mai multe cazuri, tot mai multe localităţi în carantină. Doar că nimeni nu adună într-un singur loc informaţiile, aşa că oamenii se trezesc amendaţi pentru că nu ştiau că au de respectat diverse restricţii.
De Redactia Observator la 01.04.2021, 20:22- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Instituţiile care ar trebui să informeze oamenii habar n-au. Iar cum Statul nu face nimic, s-au apucat alţii de treabă. Mai mulţi tineri au făcut un site de unde putem afla ce localităţi sunt în carantină.
54 de localităţi din 12 judeţe se află în carantină. Oamenii au voie să iasă din casă doar cu declaraţie pe propria răspundere şi doar cu motiv întemeiat. Legea îi obligă şi pe cei care se află în tranzit să aibă documente similare asupra lor.
Poliţist: Vă aduc la cunoştinţă că o să fiţi sancţionat contravenţional.
Localnic: Dar de ce? Dacă-mi explicaţi de ce.
Poliţist: Pentru că localitatea Tunari este o localitate carantinată. Pentru a tranzita localitatea Vă trebuie declaraţie.
Localitatea Tunari, judeţul Ilfov. Domnul le spune agenţilor că merge spre casă şi nu ştia că se află într-o comună carantinată.
Poliţist: Legea cere o declaraţie şi pentru tranzit.
Localnic: Vă spun foarte sincer că n-am ştiut lucrul ăsta. Sunt un om informat, mă uit la televizor, citesc presa pe internet, dar să nu am voie să merg cu maşina mea acasă, mi se pare deplasat.
E o situaţie prin care trec mulţi. Nicio instituţie oficială nu are o platformă electronică cu informaţii despre toate localităţile carantinate la nivel naţional. Pe bucăţi, se mai găsesc unele pe site-urile prefecturilor sau într-o secţiune a portalului DSU.
Statistic, aproape 10 la sută dintre şoferii opriţi nu au declaraţie. De fiecare dată ei spun că vin din colţuri îndepărtate ale ţării şi nu au ştiut că tranzitează o localitate carantinată.
Răzvan Cherecheş, expert sănătate publică: E nevoie de o comunicare continuă şi mult mai intensă decât se întâmplă în acest moment. Genul acesta de raport pică în atribuţiile Institutuli Naţional de Sănătate publică. Este o instituţie care are nevoie de reformă. Genul acesta de hărţi, rapoarte trebuie construite continuu şi updatate continuu.
INSP nu ştie nimic despre asta
Diana Dragomir, ofiţer presă INSP: Trebuie să vă adresaţi celor de la C.N.C.C.I. , pentru că noi nu aveam aşa ceva.
Reporter: Nu este în atribuţia I.N.S.P. să facă asta?
Diana Dragomir, ofiţer presă INSP: Mă pot interesa.
Iar după 10 minute, doamna revine şi ne trimite la altă instituţie.
Diana Dragomir, ofiţer presă INSP: Această listă este publicată pe site-ul I.G.S.U. ; I.N.S.P. dă doar aviz de evaluare de risc, dar semnarea se face de către Comandantul Acţiunii, printr-un ordin.
Ce nu ştie INSP că trebuie să facă, fac alţii. De câteva zile, site-ul restricţii.ro, dezvoltat de câţiva tineri, face treaba instituţiilor statului şi arată informaţiile despre localităţile aflate în carantină şi incidenţa pe fiecare în parte.