Măsurile de prevenție ar permite României să nu ajungă în situația Italiei
Măsurile de prevenție luate în România ne-au ținut departe de o tragedie pe model italian. Ce ar însemna pentru țara noastră de fapt un astfel de dezastru aflăm chiar din materialul următor.
De Redactia Observator la 17.04.2020, 23:19- Peste 20.000 de oameni au murit în Italia, din cauza coronavirusului, în ultima lună.
- Specialiștii consideră că măsurile de prevenție trebuie menținute în România.
Măsurile de prevenție luate în România ne-au ținut departe de o tragedie pe model italian. Ce ar însemna pentru țara noastră de fapt un astfel de dezastru aflăm chiar din materialul următor.
Cifrele reci arată că noul virus este departe de a deveni una dintre principalele cauze de deces din România. Lunar, potrivit datelor oficiale, 12.000 de români mor în urma unor boli ale aparatului circulator, peste 4.000 din cauza unor tumori și aproape 1.500 în urma unor afecțiuni ale aparatului respirator.
Sunt exact problemele medicale cele mai frecvente pe care le au victimele coronavirusului.
Ioana Stăncel, epidemiolog: Virusul are o rată de contaminare foarte mare și există o rată de letalitate foarte mare la persoanele care au și alte riscuri asociate sau la persoanele al căror organism nu va putea face față unei astfel de infecții.
Situația s-ar schimba radical în scenariul negru în care România ar păși pe urmele Italiei. În ultima lună, în Italia au murit, din cauza pandemiei, peste 20.000 de persoane. Raportat la populația României, de trei ori mai mică, ar însemna aproape 7.000 de morți, adica o treima din media lunară a deceselor din țara noastră.
Ioana Stăncel, epidemiolog: Vor fi atât de multe cazuri cu forme mai ușoare sau mai grave de boală în așa fel încât sistemul nu va putea să le asiste.
Pentru a nu se ajunge în această situație, recomandarea unanimă este să respectăm restricțiile impuse de autorități.
Ioana Stăncel, epidemiolog: Respectiv nu ne bulucim, nu ne înghesuim, nu stăm ciorchine unii peste ceilalți, purtăm măști, purtăm mănuși! Ne spălăm, ne dezinfectăm. Facem acele deplasări care sunt strict necesare, nu exagerăm cu deplasările, nu exagerăm cu abordările comerciale.
Sunt măsurile care ne-ar ajuta să nu ajungem în situația Italiei.