Părinţi agresivi cu medicii, în spitale. La Constanţa, un tată a scos pistolul (Video)
În timp ce virusul fără leac e o ameninţare, gripa sezonieră e un pericol real. Patru români au fost răpuşi de boală în ultimele săptămâni. Ultima victimă este un bărbat de 43 de ani din Sibiu. Panica atinge cote maxime, iar spitalele sunt pline de bolnavi.
De Corina Matlinschi la 27.01.2020, 21:08În timp ce virusul fără leac e o ameninţare, gripa sezonieră e un pericol real. Patru români au fost răpuşi de boală în ultimele săptămâni. Ultima victimă este un bărbat de 43 de ani din Sibiu. Panica atinge cote maxime, spitalele sunt pline de bolnavi, iar medicii nu fac faţă numărului mare de pacienţi. Sătui de aşteptare, mulţi recurg la gesturi extreme.
La Constanţa, un tată a scos un pistol şi i-a ameninţat pe medici, iar la un spital de copii din Bucureşti, paznicul a recurs la spray-ul lacrimogen pentru a-i calma pe părinţi.
"N-am făcut nimica, n-am ameninţat pe nimeni. Cum n-ai ameninţat dacă ai scos pistolul?! Scosul, asta-i ameninţare".
Un pistol cu bile şi un spray lacrimogen. Aşa a crezut un tânăr din Constanţa că-i va convinge pe medicii Spitalului Judeţean să-i consulte mai repede copilul.
Sanda Mihai, medic UPU: În primă fază şi-a ridicat haina. Ulterior a scos pistolul şi îl îndrepta spre cine era în zona lui ca un cowboy. "Pentru copilul meu eu fac moarte", în ideea în care era disperat şi a acţionat ca atare
Bărbatul s-a ales cu dosar penal. Cazul nu este însă izolat. În aceste zile, pe holurile spitalelor, pare că nimeni nu mai are răbdare să stea la coadă.
Aceste scene au fost înregistrate tot aseară, la Camera de Gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. Poliţia a intervenit, după ce un agent de pază ar fi ameninţat cu spray-ul lacrimogen rudele mai multor copii care aşteptau să intre la medic: "E Poliţia aici, la ORL, că de aceea nu ne ia. A intrat o doamnă, care e de la ora 14 şi când a intrat copilul se zbătea şi a lovit-o pe doctoră. Şi doctora a luat-o pe maică-sa de gură".
Ana Maria Calomfir, pacientă: Nu a existat nimeni în zona de triaj. Am aflat detalii cum că trierea se face într-un alt mod decât se face în mod normal, trebuie să se prioritizeze cazurile în funcţie de gravitate. În realitate, toată lumea învârtea fişele
"Noi înţelegem că sunt copii mici, care ar trebui să fie mai repede trataţi, dar nu cred că este boala egală cu vârsta".
Egal nu este nici numărul medicilor raportat la cel al pacineţilor în sezon gripal.
Alis Grasu, Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: Facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru cazurile cu febră, pentru virozele sezoniere să se adreseze în primul rând medicului de familie pentru tratament adecvat. Cazurile confirmate de gripă cresc de la o oră la alta, dar încă nu se poate vorbi de epidemie
Gabriela Firea, primarul Capitalei: Atenţia noastră a fost îndreptată în special către copii, care reprezintă categorii vulnerabile
Aproape 1.000 de copii din Bucureşti au fost diagnosticaţi până acum cu gripă.
Este ora 08 dimineaţa şi în mai toate unităţile şcolare clopoţelul a sunat de intrare. După mai multe zile de cursuri suspendate şi o minivacanţă, astăzi copiii au primul test, acela al virusului gripal la întoarcerea în colectivitate.
Săptămâna abia a început, însă mai multe şcoli au decis deja să-şi suspende cursurile pentru trei zile la clasele unde mai mult de trei copii au diagnostic clar de gripă. Sau, la cele unde există încă probleme dupa soluţiile folosite pentru a-i proteja pe copii.
La toate unităţile de învăţământ la care s-a făcut acea dezinfectare, măsurătorile au arătat o calitate a aerului în limitele normale. La această grădiniţă însă încă se simţea în clase un miros înţepător aşa că autorităţile au decis ca porţile să rămână închise, iar geamurile larg deschise pentru aerisire.
Ca măsuri suplimentare de protecţie, în Capitală, reprezentanţii Primăriei vor să împartă măşti de protecţie inclusiv în mijloacele de transport în comun. Deocamdată însă nu au găsit şi bani pentru a le cumpăra. Iar Ministerul Sănătăţii a mai achiziţionat încă 35.000 de doze de vaccin pentru persoanele cu risc: bolnavi cronici sau femei însărcinate.