Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, purtată prin Moldova pentru moralul oamenilor
Mai marii Bisericii sunt pe cale să ia o decizie istorică. Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea fi purtată prin localităţi din mai multe judeţe ale Moldovei. Procesiunea ar avea menirea a le reda speranţa oamenilor că totul va fi bine.
De Clara Mihociu la 03.04.2020, 22:51- Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, purtată prin Moldova pentru moralul oamenilor
- Raclele nu au mai părăsit municipiul Iași de la seceta din 1947
Mai marii Bisericii sunt pe cale să ia o decizie istorică. Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea fi purtată prin localităţi din mai multe judeţe ale Moldovei. Procesiunea ar avea menirea a le reda speranţa oamenilor că totul va fi bine.
An de an, zeci de mii de credincioşi vin la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Acum, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vrea să organizeze o procesiune prin judeţele Moldovei.
Clara Mihociu, corespondent Observator: Ultima dată când racla cu moaștele Sfintei Parascheva a plecat din Iași a fost în 1947. Atunci a fost purtată în procesiune prin mai multe localități din zona Moldovei grav afectate de seceta care a dus apoi la foamete.
Reprezentanţii Mitropoliei încearcă să găsească soluţii pentru ca oamenii să nu fie expuşi riscului de infectare.
Clara Mihociu, corespondent Observator: În mod normal, atunci când racla cu moaștele Sfintei este scoasă din curtea Catedralei aceasta este purtată pe străzile din oraș de un sobor de preoți pe umeri și este însoțită de mii de credincioși. Dacă se va decide realizarea acestei procesiuni în județele Moldovei, atunci racla va fi tot timpul în mașină, iar oamenii nu vor putea să ia parte la eveniment.
Credincioşii susţin iniţiativa Mitropoliei.
"Super, ar fi foarte bine. Pentru noi Sfânta tot timpul ne ajută. Cred că e un moment bun pentru noi toți. Doamne ajută să poată pune în practică".
"Este grozavă ideea. E unica salvare pe care Dumnezeu ne-o mai oferă".
Arhiepiscopia Tomisului vrea ca oamenii să poată intra în biserici în noaptea de Înviere, dar autorităţile nu par dispuse să facă excepţii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem într-o stare de urgență în care izolarea voluntară și distanțarea socială e un factor important în viitorul pe care îl vom avea.
Clericii se gândesc şi la alte soluţii.
Eugen Tănăsescu, preot, purtătorul de cuvânt al Arihepiscopiei Tomisului: Preoții vor face slujbă în Sfântul locaș, dacă va rămâne în configurația actuală că nu vom putea ajunge la Biserică. Noi chiar ne gândim la soluții în care noi să ducem lumină și pască credincioșilor acasă.
De două săptămâni, clopotele bisericilor din Moldova bat zilnic timp de trei minute, la ora 12. Este modalitatea prin care credincioşii sunt îndemnaţi să înalţe rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical şi pentru încetarea epidemiei.
Dincolo de Prut, un sobor de preoţi s-a urcat într-un avion şi a făcut înconjurul ţării cu icoane, survolând toate oraşele principale.