Moşii de iarnă 2023, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să dai de pomană în această zi
Moşii de iarnă 2023. Sâmbăta morţilor sau Moşii de iarnă cad în 2023 pe 18 februarie şi este ziua în care celor care au trecut dincolo li se fac pomeni. Termenul "moşi" vine de la "strămoşi" şi îi are în vedere pe toţi înaintaşii noştri trecuţi la cele veşnice. Slujba în care se săvârşeşte pomenirea celor adormiţi este numită Parastas.
De Redactia Observator la 17.02.2023, 16:02În plus, moșii de iarnă 2023 marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare. În această zi, credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.
Moşii de iarnă 2023, tradiţii şi obiceiuri
De Moșii de iarnă 2023, românii respectă o serie de obiceiuri şi tradiţii. Credincioșii aduc bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană. În această zi, se obişnuieşte să se dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele. Credincioşii trebuie să lase şi un pomelnic în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.
Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui. Asta pentru că în această zi, credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de iarnă și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.
- Sf. Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie 2023. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Haralambie. Ce trebuie să...
- Ce marchează Festivalul Lampioanelor, sărbătorit astăzi în China. Tradiţiile sunt respectate cu sfinţenie
- Tradiții păstrate cu sfințenie de rușii lipoveni din Jurilovca, Tulcea. Au petrecut cu mese întinse, mâncare...
În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat.
Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.