Antena Meniu Search
x

Video Tradiții păstrate cu sfințenie de rușii lipoveni din Jurilovca, Tulcea. Au petrecut cu mese întinse, mâncare tradiţională și dansuri

E sărbătoarea unui nou început în Jurilovca, Tulcea. În cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni tradiţiile sunt păstrate ca pe vremea strămoşilor de Anul Nou pe rit vechi. Oamenii au petrecut cu mese întinse, mâncare tradiţională, colinde şi dansuri. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.01.2023, 20:26

Vezi și

Prima zi din an începe cum se cuvine pentru ruşii lipoveni. În noul an, sufletul trebuie să fie curat şi credinţa puternică. De la biserică, oamenii merg acasă şi se îmbracă în costumele populare în aşteptarea celor dragi. 

Turcu Eugenia: Portul nostru este tradiţional. Deci, noi ducem tradiţiile mai departe. Este format din cohtă, adică bluză, fustă şi şupca. Ăsta e cacoşnicul, baticul, sarafanul şi batista. Sunt colorate şi îmi plac.

Semne ale unui stil de viaţă tradiţional care aduce bucurie şi azi se găsesc în orice cotlon

Daniela Sterea, gazdă: Lejancă... care este tradiţională pentru ruşii lipoveni. De ce n-ai profita de această sobă să stai şi pe ea şi să te încălzeşti. 

Mesele prevestesc belşugul în noul an. Peştele, o tradiţie a tuturor celor din zonă, indiferent de etnie, e nelipsit. Cetele de colindători vestesc binele şi pacea în anul care tocmai a început. Seara înseamnă petrecere şi dans în pensiunile din Jurilovca.  

Mulţi turişti au fost atraşi de sărbătoarea lipovenilor şi se bucură că au şansa de a se bucura de un nou început de an pentru a doua oară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Tradiții păstrate cu sfințenie de rușii lipoveni din Jurilovca, Tulcea. Au petrecut cu mese întinse, mâncare tradiţională și dansuri