Muncitorii nepalezi, tot mai căutaţi pe piaţa muncii din România
Ne construiesc blocurile, ne repară maşinile, ne lucrează pământurile şi, mai nou, ne îngrijesc animalele. Muncitorii asiatici au devenit colacul de salvare al patronilor care nu mai au cu cine să îşi ţină afacerile în picioare.
De Greta Neagu la 23.01.2020, 22:00Ne construiesc blocurile, ne repară maşinile, ne lucrează pământurile şi, mai nou, ne îngrijesc animalele. Muncitorii asiatici au devenit colacul de salvare al patronilor care nu mai au cu cine să îşi ţină afacerile în picioare. La Costeşti, în Argeş, câţiva nepalezi au venit de la mii de kilometri distanţă ca să aibă grijă de vacile dintr-o fermă. Sunt singura soluţie a angajatorilor, care spun că românii fără calificare sunt tot mai pretenţioşi şi tot mai greu de convins să muncească.
Ne aflăm în Costeşti, în judeţul Argeş, la aproximativ 6 mii de kilometri distanţă de Nepal. Poate vă întrebaţi care e legătura dintre cele două puncte. Aparent niciuna însă, abia acolo, pe continentul asiatic, s-au găsit câţiva muncitori pentru a avea grijă de vacile dintr-o fermă de aici.
Dincolo de porţile fermei, îi găsim pe Ramesh şi Chhewang- doi dintre asiaticii care au grijă, 24 de ore din 24, ca miile de vaci crescute aici pentru export să fie bine hrănite, iar sarcinile din curte să fie duse până la capăt.
Ramesh este deja vechi în fermă şi, ca să treacă mai uşor peste despărţirea de Nepal, şi-a adus şi soţia în România.
Dhakal Ramesh, muncitor din Nepal: În ultimii cinci ani am lucrat în altă ţară, în Arabia Saudită. În Arabia Saudită sunt condiţii foarte grele, cred că aici climatul de lucru este bun, regulile sunt bune. Nu sunt aceleaşi reguli în Arabia Saudită ca aici, în România. E o diferenţă
Ramesh face mai mulţi bani decât în Nepal. Acum, câştigă aproape triplu. Un asiatic este plătit într-o astfel de fermă cu salariul minim pe economie la început însă, în funcţie de aptitudinile sale, poate ajunge la un venit mediu de 500 de euro pe lună.
Dhakal Ramesh, muncitor din Nepal: După ce o să strâng nişte bani, o să mă întorc în Nepal. Salariile sunt mari aici
Este şi motivaţia lui Chhewang, colegul său nepalez, de a rămâne în fermă încă o perioadă.
Sherpa Chhewang, muncitor din Nepal: Am venit în România pentru că înainte am lucrat în Dubai. Acum toată lumea a ales România, de aceea. Mi-a fost un pic greu să iau decizia de a veni în România
Colegii români povestesc că împart aceleaşi sarcini cu nepalezii. Se înţeleg cu ei mai mult prin semne.
Cristian Vlăduţ, muncitor: Ne înţelegem în limba internaţională. Ştiţi care e limba internaţională, mai mult prin semne. Înţeleg, dar nu vorbesc. Le place ţara, i-am trimis să se ducă la munte, au zis că este superb. La mare i-a trimis şeful nostru, le place în România, staţi liniştită. Mai ales fetele
Dacă nepalezilor le place România, românilor fără calificare nu prea le place munca, aflăm de la angajatori.
Elena Stanciu, reprezentantă fermă: Ne-am confruntat cu diverse probleme cu românii, lipsa personalului
Aşa că soluţia este clară: importul de muncitori asiatici.
Anne Marie Stavri, agent de recrutare: Am adus în absolut toate domeniile. Există o criză a forţei de muncă în toate domeniile. Atât în agricultură, cât şi în turism, cât şi în industria uşoară şi grea. Inclusiv în IT
Până acum, patronii români au angajat aproape 30 de mii de străini din afara Spaţiului Economic European să lucreze în firmele lor.