Muncitorii străini FUG din Marea Britanie. Alex, român stabilit la Londra: “Nu vreau ca băieţelul meu să fie HĂRŢUIT la grădiniţă. Nu mai spun că sunt român" (FOTO)
Marea Britanie a declanşat procedura de ieşire din Uniunea Europeană, iar străinii care au sperat la o viaţă mai bună atunci când au ajuns aici, au început deja să-şi facă bagajele de teama efectelor Brexit-ului, scrie BBC.
De Redactia Observator la 03.04.2017, 12:05Marea Britanie a declanşat procedura de ieşire din Uniunea Europeană, iar străinii care au sperat la o viaţă mai bună atunci când au ajuns aici, au început deja să-şi facă bagajele de teama efectelor Brexit-ului, scrie BBC.
BBC prezintă poveştile unor tineri din România, Slovacia şi Polonia care şi-au pus speranţele unei vieţi mai bune atunci când au venit să trăiască în Anglia, dar care acum au luat decizia de a părăsi această ţară, din cauza Brexitului.
Printre aceştia se numără şi Alex, un român de 32 de ani, pentru care Londra a fost “alegerea corectă” în anul 2014, atunci când a fost primit mai multe oferte de muncă.
Absolvent al unui MBA în Franţa, Alex a primit în 2014 oferte de a lucra la Londra, Berlin, Dubai sau Singapore. “Când Londra s-a materializat, nu m-am gândit de două ori. Am iubit acest oraş şi felul în care este gândită munca aici, mai ales că avusesem manageri englezi în trecut”, povesteşte Alex.
Totul a părut să meargă bine până la votul pentru Brexit. “Înainte de Brexit, mă vedeam locuind la Londra pe termen lung”, spune românul. Însă, acum, Alex caută alternative gândindu-se să meargă la Dubai, Singapore sau Hong Kong.
Potrivit BBC, principala preocupare a lui Alex nu este cum se va schimba economia Angliei în viitor, ci familia sa, mai ales că fiul său va începe grădiniţa în curând.
“Nu vreau ca băieţelul meu să fie tratat prost, să fie hărţuit sau discriminat. Ţinând cont de valul de ură care există faţă de imigranţi, există această posibilitate. Unul dintre motivele pentru care am venit în Anglia a fost să-i ofer fiului meu un start bun în viaţă şi o educaţie mai bună”, a declarat românul.
Alex spune că nu a avut încă probleme în cartierul multietnic în care locuieşte, decât poate câteva comentarii răutăcioase, însă el recunoaşte că se fereşte să mai menţioneze că este de naţionalitate român.
Decizie extremă
O altă imigrantă care a ales să părăsească Anglia după votul pentru ieşirea din UE este Katarina Karmazinova, din Slovacia, care a venit la Londra la vârsta de 24 de ani pentru a studia Afacerile europene. Atrasă de multiculturalismul şi deschirea acestei ţări, ea a ales să urmeze un master la Universitatea Royal Holloway. După absolvire, a rămas să muncească aici şi chiar şi-a achiziţionat un apartament. Însă, după votul pentru Brexit, tânăra a decis să vândă apartamentul, să-şi părăsească locul de muncă şi să se întoarcă în Slovacia.
De atunci, ea călătoreşte şi scrie despre experienţele trăite: “M-a întristat faptul că UK, acea civilizaţie avansată pe care am oferit-o ca exemplu în Slovacia, acum s-a prăbuşit. Dintr-odată, jumătate din ţară îşi arăta o altă faţă", a declarat Katarina.
BBC notează că Alex şi Katarina nu sunt singurii imigranţi care se simt astfel după votul la referendumul din 2016. “Mulţi dintre străinii care au venit aici se află acum în faţa unei decizii majore: să-şi schimbe din nou viaţa. Unii au fost împinşi să plece din cauza schimbării mentalităţilor, alţii din cauza fricii de ce s-ar putea schimba în economia ţării, alţii de faptul că nu ştiu cum li se va schimba statutul odată cu ieşirea Marii Britanii din UE", scrie BCC>
Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, cifrele indică deja o scădere a numărului de imigranţi sosiţi în această ţară, începând din septembrie 2016.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și