Neatenția pietonilor ar putea fi amendată. În ultimul an şi jumătate, aproape 500 de oameni au murit în accidente produse în zona trecerilor de pietoni
Pietonii care folosesc telefonul mobil când traversează strada ar putea fi amendaţi. Legea propusă de Ministerul de Interne este în dezbatere publică şi ar putea ajunge în Parlament. Sute de oameni mor anual în accidente pe trecerile de pietoni. Chiar dacă vina aparţine şoferilor, victimele ar putea fi mai puţine, dacă pietonii ar fi mai atenţi.
De Bogdan Ocnaru la 24.04.2021, 21:39În ultimul an şi jumătate, în România s-au produs 1.700 de accidente în zona trecerilor de pietoni. Aproape 500 de oameni au murit şi 1300 au fost grav răniţi. Pe mulţi, neatenţia i-a costat viaţa.
Claudiu Costea, BPR Bucureşti: ”Sunt foarte mulţi care se uită pe telefon sau fac alte activităţi care le distrag atenţia. Să fim atenţi! Să nu ne uităm în telefon! Să nu stam cu castile pe urechi! Sa fim atenţi la trafic. Traversez pe trecerea pentru pietoni, am prioritate, şoferii m-au văzut, este un lucru greşit”.
Ministerul de Interne speră să atragă atenţia pietonilor cu amenzi. Proiectul, aflat în dezbatere publică prevede ca persoanele care traversează strada şi vorbesc la telefon, trimit mesaje, ascultă muzică sau se uită pe aplicaţii, să fie amendate de poliţişti.
Experiment Observator - Cum traversează pietonii cea mai aglomerată "zebră" din Capitală
Am făcut un experiment. Timp de o oră am filmat cea mai aglomerată "zebră" din Capitală.
I-am numărat pe degete pe care care NU folosesc telefonul. Poliţia vrea să îi sancţioneze pe cei care se uită în telefon.
În 2020, în Bucureşti, au avut loc 101 de accidente pe trecerile de pietoni. 10 persoane şi-au pierdut viaţa. Trecerile cele mai periculoase au fost identificate de poliţişti şi marcate.
România, pe ultimul loc în UE la siguranţă rutieră
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la siguranţă rutieră şi pe primul loc la numărul de accidente mortale. Suedia este ţara în care mor cei mai puţini oameni în accidente pe şosea, 22 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 51, iar România are 96 de decese la un milion de locuitori.
Uniunea Europeană şi a propus ca până în 2050 să nu mai moară niciun om în accidente rutiere în întreaga Europă.