Negru Vodă, orașul din România fără spital și cu o singură ambulanță
Există un oraş în România anului 2020 unde oamenii mor cu zile pentru că nu au un spital, iar vechiul dispensar a ajuns o ruină! O singură ambulanţă deserveşte 25 de localităţi, iar când oamenii au nevoie de ajutor, Salvarea vine după ore bune de aşteptare.
De Redactia Observator la 30.01.2020, 17:16Există un oraş în România anului 2020 unde oamenii mor cu zile pentru că nu au un spital, iar vechiul dispensar a ajuns o ruină! O singură ambulanţă deserveşte 25 de localităţi, iar când oamenii au nevoie de ajutor, Salvarea vine după ore bune de aşteptare. De multe ori, când este prea târziu. Cei care au trecut prin experienţe neplăcute, au învăţat să plece la drum şi cu maşinile personale.
Oraşul Negru Vodă. Anul 2020. Singura ambulanţă funcţională deserveşte 25 de localităţi, cea mai îndepărtată fiind la o distanţă de 45 de kilometri. Când maşina de intervenţie este plecată la un caz, alta poate veni de la 33 de kilometri din Mangalia sau 58 de kilometri din Constanţă.
Asistentele de pe ambulanţă lucrează în ture şi ajung să parcurgă zilnic şi 500 de kilometri.
Petre Urziceanu, primar Negru Vodă - El figurează ca şi dispensar, dar dintr-o eroare acum câţiva ani când a fost realizat cadastrul la oficiul de cadastru figurează ca spital, asta blochează investiţia
La 7 kilometri de oraşul Negru Vodă este localitatea Daraban. Acolo, oamenii nu au nici măcar farmacie. De fiecare dată când are nevoie de ajutor, familia Rusca aşteaptă ore întregi salvarea.
Liliana Rusca, localnică Darabani - Sun dar vine foarte greu şi de multe ori sunt foarte recalcitranţi, spre exemplu aseară au început să ţipe la băieţi. Doar pe un singur băiat l-a luat, pe celălalt nu a putut. Pe unul l-am trimis cu maşină plătită din banii mei. Un milion de aici până la Mangalia.
Autorităţile judeţene spun ca de şapte ani primăriile îşi gestionează singure fondurile, iar atragerea lor de la Uniunea Europeană ţine de fiecare primar în parte.
Horia Ţuţuianu, presedinte CJ Constanța - O să am o discuţie cu primarul de acolo să-i dau suportul necesar, dar dumnealui este cel care va trebui să acceseze aceste fonduri pentru a face un centru medical.
Până atunci, doi medici de familie îşi mai desfăşoară activitatea în Negru Vodă. Sunt, de altfel, şi singura speranţă a oamenilor. În tot judeţul Constanţa, într-o zi, nu sunt mai mult de cinci echipaje cu medic. Celelalte 20 de ambulanţe sunt doar cu asistent.