Noul an şcolar începe cu un test inutil. Părinții sunt obligați să meargă cu copiii la doctor
Pe lângă goana după rechizite, începutul anului şcolar înseamnă pentru cei mai mulţi părinţi o serie de drumuri pentru analize medicale mai mult sau mai puţin complexe pe care şcolile le pretind înainte de începerea cursurilor.
De Redactia Observator la 31.08.2019, 12:43Pe lângă goana după rechizite, începutul anului şcolar înseamnă pentru cei mai mulţi părinţi o serie de drumuri pentru analize medicale mai mult sau mai puţin complexe pe care şcolile le pretind înainte de începerea cursurilor.
Totuşi, potrivit legii, doar două astfel de documente sunt obligatorii.
Noul an şcolar începe cu un test inutil. Dascălii îi pun pe părinţi să meargă cu cei mici la cabinetele medicilor. O mulţime de analize sunt cerute în şcoli şi grădiniţe. Deşi ministerele Educaţiei şi Sănătăţii spun clar că nu este nevoie de atâtea investigaţii, familiie se tem că elevii nu vor fi primiţi în comunitate.
contabilă școală: "O sa trebuiască sa aduceti vaccinările sau dacă aveţi carnet de vaccinări faceţi un xerox"
Fişa cu vaccinuri nu intră pe lista obligatorie. Documentele medicale cerute oficial la început de an şcolar sunt doar două: Avizul epidemiologic şi adeverinţa medicală. În realitate, însă, sunt şi alte solicitări.
Reporter: "In prima zi de scoala sau de gradinita parintii aduc la unitatile de invatamant un adevarat dosar medical, Unele scoli cer pe langa avizul epidemiologic si pe langa adeverinta medicala chiar analize de sange sau exudate totul pe banii parintilor"
parinte: "una din fetele mele poarta ochelari si mergeam la medicul oftalmolog, aduceam adeverinbta precum ca poarta ochelari"
Sunt cazuri când cei mici au făcut aceste investigaţii, de exemplu, la începutul verii. Dar acum părinţii îi duc din nou la medic, pentru că şcolile au cerut ca analizele să nu fie mai vechi de o lună.
Eva Cristescu, medic de familie: "Am avut chiar saptamana trecuta o mamica care isi duce acum copilul la gradinita pentru prima data. I-au cerut cei de la gradinita sa aduca exudate faringian si nazal, coprocultura, coproparazitologic, examen de urina si analize de sange. Este un abuz, copilul este bine merci"
Directorii de şcoli admit că astfel de solicitări trebuie făcute doar atunci când există un pericol.
Roxana Dima, director gradinita: "Noi neputand sa le solicitam niste analiza medicale se dezvolta tot felul de viroze, de epidemii. In momentul in care observam ca un copil prezinta semne de boala solicitam parintelui sa mearga cu el la medic"
Iar legea este la fel şi în şcolile de stat, şi în cele private.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: "e cumva o alegere a parintilor? foarte multi nu au de ales. Cel mai des in privat, acolo unde politica este aceea de a solicita parintilor suplimentar alte acte medicale decat cele prevazute de lege"
Cu alte cuvinte, părinţii acceptă de bună voie. Chiar dacă analizele suplimentare sunt inutile şi, de multe ori, costisitoare.