Tot ce trebuie să ştii despre NOUL SISTEM DE IMPOZITARE! Ministrul de Finanţe a explicat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018 (VIDEO)
Ministrul de Finanţe a explicat, aseară, Sinteza zilei, de la Antena 3, modul în care a fost gândit noul sistem de impozitare şi ce se va întâmpla, practic de la 1 ianuarie 2018.
De Redactia Observator la 13.04.2017, 10:20- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ministrul de Finanţe a explicat, aseară, Sinteza zilei, de la Antena 3, modul în care a fost gândit noul sistem de impozitare şi ce se va întâmpla, practic de la 1 ianuarie 2018.
Viorel Ștefan a vorbit despre introducerea unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale şi introducerea noţiunii de gospodărie recunoscută fiscal. Potrivit ministrului, declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal, care va fi "medicul gospodăriei fiscale" și va beneficia de onorariu de la Ministerul Finanțelor Publice.
"Rețeta de globalizare a veniturilor va genera o creștere a bazei de impozitare. Astăzi, în România există 360.000 de contracte de muncă part-time ca unică sursă de venit. Aici vorbim de o zonă de muncă la gri. Contractul se face pe sumă mică, dar e puțin credibil că cineva poate să trăiască dintr-un venit... Prin globalizarea veniturilor nu mai au scăpare. Facem globalizarea tuturor veniturilor și dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci e zero (impozitul n.r.). Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună și atunci acceptă pe propria declarație să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relația cu fiscul, iar între reprezentantul lor și fisc va fi consultantul fiscal", a spus Ștefan.
- ANUNŢ TERIBIL! Vocea Americii: Coreea de Nord ar putea declanşa sâmbătă un dispozitiv nuclear!
- Preţul cărnii de miel, în pieţele oraşelor din ţară! De unde cumpărăm delicatesele mesei de Paşti?
- Se intensifică activitatea seismică! CUTREMUR NEOBIŞNUIT în România, la mică adâncime
- Rusia şi SUA ridică steagul alb! Oficialii sunt gata să depășească "nivelul scăzut de încredere"
El a precizat că în acest context consultantul fiscal este "medicul gospodăriei fiscale".
"El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanțe, așa cum medicul primește plată de la Casa de Sănătate, în funcție de câte gospodării are în administrate. Acest consultant fiscal va fi cel care va completa declarația fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind un bun cunoscător al legii, va ști să valorifice toate facilitățile de care poate să beneficieze gospodăria. Se va realiza un venit global brut din care se scad deducerile, precum 1.600 lei sau 1.200 pentru fiecare copil în funcție de venitul realizat lunar, asigurările la fondurile de pensii, asigurările de sănătate, taxele de școlarizare, de educație a copilului. Pe diferență se va aplica cota de impozitare. Din ce a rămas, se aplică impozit de 10%, dacă ce rămâne acolo este peste 2.000 lei", a explicat ministrul Finanțelor.
Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanți fiscali.
"Noi avem un orizont de timp suficient pentru această chestiune. Dacă se schimbă regula de la 1 ianuarie 2018, prima declarație de acest gen va fi în mai 2019. Noi avem ca țintă decembrie 2018 să avem rezolvată problema consultanților fiscali, astfel ca între decembrie 2018 — mai 2019 să se facă această arondare a consultanților fiscali pe gospodării. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanți fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură și un onorariu suficient de tentant, poate să se dacă până la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate să fie și consilier pe plasamente, poate să dea un sfat pe plasamente pe bursă sau depozite la bănci. El devine ca un medic financiar al familiei", a conchis Ștefan.