Valori record de plouare, în urma monitorizării noxelor din Capitală
Veşti alarmante pentru bucureşteni. După ce, timp de patru luni, noxele din Capitală au fost monitorizate cu ajutorul unor senzori, concluziile arată valori record de plouare.
De Redactia Observator la 14.02.2019, 09:13- Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, audiat la domiciliu, Petre Roman, la Parchetul General. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Veşti alarmante pentru bucureşteni. După ce, timp de patru luni, noxele din Capitală au fost monitorizate cu ajutorul unor senzori, concluziile arată valori record de plouare. De exemplu, în luna ianuarie calitatea aerului pe care îl respirăm a fost bună doar în opt zile din cele 31. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun ca particulele din aer pot duce la cancer pulmonar.
Traficul dens, procesele industriale şi mijloacele de încălzire. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care în Bucureşti se înregistrează aceste valori record de poluare. Chiar şi de nouă ori mai mari decât limitele admise.
Ca să măsoare cât de gravă este problema, o firmă a montat senzori în 14 locuri din Bucureşti. În zona de Nord, în Militari şi în Pantelimon. După patru luni de monitorizare, aparatele au arătat că cel mai nociv aer este respirat de locuitorii din zona de Nord şi de cei din Militari.
Andra Pătru, marketing manager: Putem observa momente ale zilei. Dimineaţa şi seara, când lumea se duce sau se întoarce de la serviciu creşte nivelul de poluare. Şi noaptea când temperaturile sunt foarte scăzute, deşi nu este trafic, poluarea creşte când temperatura scade, particulele poluante rămân la nivelul solului, lanivelul la care noi respirăm aerul.
Chiar dacă am fi surprinşi, cele mai mari valori au fost înregistrate în zilele de duminică.
Andra Pătru, marketing manager: Ce putem estima este faptul că fiind duminică lumea se întoarce în Bucureşti şi traficul este foarte aglomerat în această zi.
După tutun, poluarea este cea mai nocivă asupra sistemului respirator, spun medicii. Poate duce la astm bronşic, dar şi la boli cardiovasculare sau chiar cancer.
Florin Mihălţan, pneumolog: Există o componentă din particulele poluante, în special dacă vorbim de particulele diesel, care pot să ducă în timp, prin expuneri repetate, la cancer pulmonar.
Statisticile arată că în România, sunt 25.000 de morţi premature din cauza poluării aerului cu particule fine.