Dat afară dintr-un spital din Oradea, Alex a fost adus cu elicopterul SMURD la Bucureşti
Alex Cătălin T., băiețelul de 9 ani care a fost dat afară dintr-un spital din Oradea, deși se află în stare vegetativă, a fost transportat la București.
De Redactia Observator la 05.02.2018, 17:01- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Alex Cătălin T., băiețelul de 9 ani care a fost dat afară dintr-un spital din Oradea, deși se află în stare vegetativă, în urma unui accident, a fost transportat cu un elicopter la București.
Alex a fost implicat într-un accident în septembrie anul trecut, după ce a traversat strada printr-un loc nepermis şi a fost lovit în plin de o mașină.
Rănit puternic la cap, Alex a ajuns la Spitalul Județean, a fost operat și a stat aproape o lună la Terapie Intensivă. Apoi, a fost transferat la Pediatrie pentru recuperare. Nu a stat prea mult acolo, pentru că o comisie de 9 medici din spital a decis că băiatul nu mai poate sta internat. Părinţilor li s-a spus că trebuie să îl externeze şi că au de plătit tratamentul de până atunci al copilului.
La scurt timp după ce presa a relatat despre cazul băiețelului, Alex a fost transferat, vineri, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, potrivit ebihoreanul.ro.
Pacientul urmează să fie supus unor noi investigații medicale.
"Spitalul a a acţionat legal"
Cazul a ajuns și în atenția noului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care a făcut cercetări pe această temă şi care le-a dat dreptate medicilor orădeni, scrie sursa citată.
"Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii", a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Pintea a subliniat că atunci când părinţii s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuţiile cu medicii au degenerat.
"Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discutii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plăţii", a adăugat Sorina Pintea.
Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că "Nu am niciun motiv pentru că spitalul, din punct de vedere legal, a acţionat legal".
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și