O pădure din Braşov este pe cale de dispariţie din cauza castorilor (Video)
O pădure din Braşov este pe cale de dispariţie şi nu din cauza defrişărilor ilegale. Sunt două cauze. În primul rând, copacii sunt foarte bătrâni. Iar - în al doilea rând - zona a fost populată cu foarte mulţi castori, care au un obicei prost: să facă baraje.
De Redactia Observator la 21.06.2019, 00:48O pădure din Braşov este pe cale de dispariţie şi nu din cauza defrişărilor ilegale. Sunt două cauze. În primul rând, copacii sunt foarte bătrâni. Iar - în al doilea rând - zona a fost populată cu foarte mulţi castori, care au un obicei prost: să facă baraje.
Zeci de hectare din pădurea de la Lunca Câlnicului este formată din arbori uscaţi. Astfel, sute de stejari de mlaștină și frasini stau să cadă.
Adrian, localnic: Situaţia e destul de urâtă, ciudată şi de gravă în acelaşi timp. De câţiva ani pădurea se distruge, trec săptămânal, zilnic, nu văd nicio măsură.
Din 350 de hectare de pădure, pe mai bine de 40 de hectare starea copacilor s-a degradat treptat. În primul rând, din cauza îmbătrânirii pădurii, iar apoi din cauza creşterii pânzei freatice după ce zona s-a repopulat cu exemplare de castori.
Loredan Bogdan, viceprimar: Există populaţie de castori în zona noastră, în rezervaţie. Pot să mai spun că am apreciat vizual creşterea nivelului pânzei freatice şi pot să mai spun că am văzut suprafeţe foarte, foarte mari din pădure, de ordinul hectarelor, care au fost inundate ca o cauză a barajelor construite de castori.
Localnică: Când stau pomii în apă, normal că ei pier. E logic. Şi odată ce blochezi firul unei ape, atunci automat apa se deversează în altă parte.
Cătălin Turbatu, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate: Pentru rezervaţia aceasta, castorul este o specie determinantă, este o specie care supravieţuieşte aici, vedem bine că se dezvoltă... Trebuiesc găsite nişte măsuri şi un echilibru între ceea ce înseamnă habitatul castorului şi ceea ce înseamnă pădure.
Tiberiu Gyorgy, Ocolul Silvic Teliu: Se fac plantaţii, s-au făcut de către custode, fostele custode. Au plantat cu specii de Anin, Aninul fiind o specie adaptată condiţiilor de umezeală excesivă. Sunt foarte mulţi puieţi regeneraţi pe cale naturală din ghinda căzută.
La sfârşitul anului trecut, zona a fost preluată de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Urmează să fie stabilit un plan de salvarea a pădurii din zonă, care - ulterior - să fie pus în practică.