Pericol înainte de Paşte. Ouăle de ţară sunt mai sănătoase, dar să nu fie prea vechi
Au rămas mai puţin de trei săptămâni până la Paşti şi toată lumea cumpără ouă în această perioadă. La mare căutare sunt ouăle de ţară, despre care credem că sunt mult mai sănătoase decât cele din fermele mari. Atenţie, însă, dacă nu sunt proaspete ne pot face mai mult rău decât bine.
De Redactia Observator la 09.04.2019, 22:36Au rămas mai puţin de trei săptămâni până la Paşti şi toată lumea cumpără ouă în această perioadă. La mare căutare sunt ouăle de ţară, despre care credem că sunt mult mai sănătoase decât cele din fermele mari. Atenţie, însă, dacă nu sunt proaspete ne pot face mai mult rău decât bine. Sătenii nu scriu pe ele data când le-au cules din cuibar, aşa că pot fi expirate. Există însă trucuri prin care ne putem da seama dacă oul este proaspăt sau nu.
În gospodăria Lenuţei Borfoten din satul Pădureni, judeţul Botoşani, găinile zburdă libere. Femeia ia zilnic din cuibar 10-12 ouă pe care le păstrează pentru copii. Le strânge pentru Paşte şi le ţine într-o cameră fără foc. Dar, înainte să le înroşească, le verifică în apă.
Lenuţa Borfoten: Când le pui la fiert, care-s proaspete, stau la fundul apei, în cratiţă, care sunt mai vechi, se ridică la suprafaţă
Cu cât este oul mai vechi, cu atât intră mai mult aer în el
Explicaţia are o bază ştiinţifică: cojile de ou sunt poroase şi, în timp, permit aerului să intre în interior.
Astfel, cu cât este mai vechi oul, cu atât intră mai mult aer în el şi pluteşte. Un alt test este să-l agiţi.
Când conţinutul se clatină, înseamnă că este vechi. Prospeţimea oului se mai "citeşte" şi pe coajă.
Lenuţa Borfoten: Coaja are un fel de nisip fin aşa pe dânsele. Dacă-s mai vechi, sunt mai lunecoase
Nutriţioniştii pariază pe ouăle crescute la ţară
Tarabele din pieţe sunt pline în această perioadă de ouă de ţară. Sunt căutate pentru că sunt mai gustoase şi naturale. În plus au cam acelaşi preţ cu cele din magazine.
Oamenii susţin că ouăle de curte au proprietăţi mai bune pentru că mănâncă şi verdeaţă. În schimb, se consideră că "oul de la stat" este crescut cu "concentrate".
Nutriţioniştii spun că ouăle de la găini crescute la ţară sunt bogate în vitamine şi proteine şi au un conţinut mai ridicat de acizi graşi Omega-3 şi Omega 6, spre deosebite de cele provenite din ferme, sărace în nutrienţi. Un român consumă în medie 225 de ouă pe an.