Antena LIVE

Curs valutar

Postul prezintă avantaje, dar și riscuri pentru sănătate

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slăbi, deoarece cred că este bine pentru sănătate sau pentru că le recomandă religia pe care o practică. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri, scrie Agerpres.

De la 25.04.2016, 10:29
WhatsApp

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slăbi, deoarece cred că este bine pentru sănătate sau pentru că le recomandă religia pe care o practică. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri, scrie Agerpres.

Cercetări efectuate pe animale și pe oameni (în ultimul caz rezultatele sunt totuși mai puțin clare) arată că un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai puțin decât aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu îmbătrânirea (cum ar fi demența), precum și, probabil, pe cel de cancer, crescând în același timp speranța de viață. Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.

Apoi, un post periodic ar scădea nivelul glucozei (zahărului) în sânge: sensibilitatea corpului la insulină s-ar îmbunătăți, iar omul ar avea nevoie de mai puțină insulină, lucru care ar duce la scăderea riscului de obezitate și de diabet.

Un post de câteva zile ar putea provoca o scădere a trigliceridelor și a colesterolului din sânge, având prin urmare un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare. În plus, ar putea fi favorizată producerea de noi celule sușă, ceea ce asigură întărirea sistemul imunitar.

Și postul pentru a da jos kilogramele este destul de des întâlnit. Un regim hipocaloric (în cadrul căruia se consumă doar înlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scădere în greutate considerabilă în timp foarte scurt. Este totuși foarte dificil de păstrat greutatea la care se ajunge după post. În majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea în număr mai mare decât înainte de regim.

Pierderea în greutate în timpul unui post se datorează în principal pierderii de apă din țesuturile musculare, cele adipoase (grăsime) rămânând în mare parte intacte. Este recomandabil ca cine dorește să slăbească să ceară sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Unii țin post și pentru detoxifiere. Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou și a fost utilizat multă vreme în medicina alternativă. Acum este foarte la modă. Potrivit adepților lui, regimul este important pentru curățarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar amenința sănătatea fizică și mentală. Curele de detoxifiere, cel mai des sub formă de sucuri de fructe și ceaiuri, se țin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie și îmbunătățirea sănătății generale. Nu există totuși prea multe dovezi științifice în acest sens.

În plus, corpul elimină în mare parte toxinele prin ficat și rinichi. Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de două sau trei zile nu poate face rău în cazul unor persoane sănătoase, însă cure mai lungi pot provoca unele schimbări metabolice și duce la degradare musculară.

Detoxifierea nu este deloc recomandată persoanelor care au anumite probleme de sănătate, mai ales la ficat și rinichi, diabet sau tulburări cardiovasculare.

Printre riscurile la care se supun cei care țin posturi periodice se numără provocarea unor carențe alimentare, mai ales în vitamine și minerale (calciu). După câteva zile, postul poate declanșa tot felul de simptome, ca dureri de cap, rău la stomac, constipație, amețeli, greață, palpitații, oboseală, tulburări ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie etc. Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observă înmulțirea acestor neplăceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari și probleme cardiace (cum ar fi tulburări de ritm cardiac), renale, anemie etc. Dacă durează mai mult de câteva zile, postul poate duce la o slăbire a sistemului imunitar și la o sensibilizare față de infecții.

Postul poate provoca o severă scădere a nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicații grave, mai ales la diabetici.

În cazul femeilor însărcinate, postul ținut în primul trimestru de sarcină poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mică la naștere, un risc mai mare de handicap mental sau o scădere a performanțelor de învățare.

Pacienții care trebuie să ia medicamente și care postesc pot avea tendința să sară o doză sau să o amâne, lucru care poate scădea sau, dimpotrivă, întări efectul medicamentelor. Cine dorește să țină post trebuie să anunțe întotdeauna medicul, pentru ca acesta să îi facă recomandările necesare.

Postul trebuie evitat cu orice preț în anumite situații, cum ar fi în timpul sarcinii și al alăptării, la copii, la persoanele în vârstă, la cele care suferă de o boală cronică (cardiovasculară, renală, de ficat, diabet etc.) și la persoanele cu tulburări alimentare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

post retete sanatate
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024