Pregăteşte-ţi casa pentru sezonul rece. Patru lucruri pe care trebuie să le faci acum
Iarna se apropie cu paşi repezi. Meteorologii ne liniştesc şi ne spun că nu trebuie să ne facem probleme pentru ninsori până în decembrie, ceea ce înseamnă că săptămânile care urmează sunt ultima noastră şansă de a pregăti locuinţele pentru sezonul rece.
De Redactia Observator la 19.11.2015, 13:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Iarna se apropie cu paşi repezi. Meteorologii ne liniştesc şi ne spun că nu trebuie să ne facem probleme pentru ninsori până în decembrie, ceea ce înseamnă că săptămânile care urmează sunt ultima noastră şansă de a pregăti locuinţele pentru sezonul rece.
Mai mult de atat, persoanele care locuiesc la casă sunt și cele care trebuie să-și facă cele mai multe griji legate de ninsori și de temperaturile foarte scăzute din timpul iernii.
Iată ce trebuie să faci în perioada imediat următoare pentru a fi sigur că iarna nu îți poate afecta confortul din propria casă, iar facturile tale nu vor deveni astronomice:
Sigilează ferestrele
Asigură-te că frigul nu poate pătrunde în locuinţă şi că nu vei fi nevoit să dai drumul la căldură mai mult decât este necesar. În primul rând, verifică dacă există fisuri şi repară-le cu spumă cu silicon. În al doilea rând, „îmbracă” fereastra într-o peliculă subţire de plastic, lipită cu o bandă adezivă rezistentă la apă.
Pregăteşte-ţi acoperişul
Asigură-te că pe acoperiş nu există fisuri sau că nu lipsesc ţigle. Dacă eşti nevoit să montezi ţigle noi, trebuie să ştii că o soluție avantajoasă pentru anotimpul care se apropie este ţigla ceramică. Are o durată de viață mai mare şi, foarte important, are o rezistenţă mare la îngheţ, dezgheţ şi vânt.
Poţi opta pentru o gamă variată de ţigle ceramice, în funcţie de preferinţele estetice şi bugetul disponibil, după cum vedem pe arabesque.ro.
Instalează o centrală termică
Pentru alegerea centralei termice potrivite, trebuie să ţii cont de câţiva factori importanţi: tipul de combustibil consumat şi preţ.
Dacă eşti racordat la o reţea de gaze, este recomandată centrala termică pe gaz în condensare. Un dezavantaj ține, însă, de faptul că preţul plătit la gaze va creşte, iar această tendință se va păstra și în viitor. Spre exemplu, în acest an, prețul gazelor a crescut cu 7 lei/MWh.
Dacă vrei să fii independent de reţeaua de gaze, poţi opta pentru o centrală termică pe peleţi, care reprezintă şi o soluţie „prietenoasă” cu mediul înconjurător, iar costurile pe termen lung sunt mai mici.
Curăţă jgheaburile
Este necesar să te asiguri că jgheaburile sunt curăţate. Toamna se apropie de final, iar jgheaburile sunt probabil înfundate cu frunze sau reziduuri. Trebuie să te asiguri că acestea sunt curăţate, nu numai acum, înainte de venirea iernii, ci şi în timpul anotimpului rece. În acest fel, vei preîntâmpina situaţiile neplăcute în care apa formată prin topirea zăpezii, în loc să se scurgă în exterior, să afecteze tencuiala casei.
Nu ignora nici burlanele. Odată ce zăpada se va topi, apa s-ar putea strânge lângă pereţii casei şi te-ai putea confrunta cu infiltraţii, umezeală şi mucegai în interiorul locuinţei. Din acest motiv, este recomandat să extinzi burlanele până la o distanţă de aproape un metru de zidurile casei.
Foto: pixabay.com