Principalul atuu al muncitorilor asiatici este că nu consumă alcool (Video)
Muncitorii care au construit cele mai înalte şi luxoase clădiri din Dubai se pregătesc să ridice zgârie-nori, în Braşov. Firmele de recrutare i-au adus tocmai din India, pentru că în ţara noastră, nu mai găsesc români calificaţi.
De Redactia Observator la 15.05.2019, 21:19Muncitorii care au construit cele mai înalte şi luxoase clădiri din Dubai se pregătesc să ridice zgârie-nori, în Braşov. Firmele de recrutare i-au adus tocmai din India, pentru că în ţara noastră, nu mai găsesc români calificaţi. Toţi construiesc acum Occidentul. În lipsa lor, indienii lucrează cu entuziam pe câteva sute de dolari pe lună, dar pentru angajator contează şi faptul că nu beau alcool.
40 de indieni şi-au început lucrul pe acest şantier din Braşov. Au ajuns în România să ridice clădiri de 20 de etaje, la poalele Carpaţilor.
Sunil Kumar, angajat din India, titrăm: Am venit pentru bani, dar am vrut să-mi schimb şi viaţa.
Pe şantierul din Braşov, salariul muncitorilor indieni porneşte de la 450 de dolari, adică în jur de 2.000 de lei. Cel mai bine plătiţi sunt electricienii. Primesc între 600 şi 700 de dolari. Mult mai mult decât primeau acasă.
Muncitorii sunt cazaţi în containere moderne. Pentru ei, a fost adus şi un bucătar din India, dar şi o persoană care să-i ajute să se integreze.
Bucătar indian: Nu este prea multă supărare, oameni calmi. În India, e multă supărare.
Ritu Sinha, coordonator: Cel mai important este să-i ajutăm pe ei să înţeleagă cum sunt legile în România, cum să respecte toate legile, după care ajutăm cu limba română.
Firmele de construcţii preferă muncitorii din India şi Nepal pentru că sunt mai responsabili.
Cristina Mihai, reprezentant firmă de recrutare: Majoritatea au experienţă în golf, în Dubai, pe şantierele din Emirate. Şi-n al doilea rând pentru că sunt budişti. Sunt vegetarieni, nu consumă alcool, nu fug.
Străinii sunt angajaţii perfecţi şi în hotelurile de la munte. Melina este din Nepal şi lucrează de trei luni în Braşov.
Melina, cameristă din Nepal: Nu-mi place căldura, aici este frig şi-mi place mult.
Reporter: Ai învăţat ceva în limba română?
Melina, cameristă din Nepal: Cum să întâmpin: "Bună ziua!", "Bună seara!".
Ioana Dobrescu, PR manager hotel: Toţi colegii care au venit din Nepal vorbesc bine şi foarte bine limba engleză.
Un alt hotel a mizat pe angajaţi din America Latină. Esher şi Antonia au lăsat plajele din Venezuela pentru munţii noştri.
Esther Mundrai, angajată din Venezuela: Este o oportunitate să cunoşti o cultură nouă, un loc nou, bineînţeles, cu altă vreme.
Antonia, angajată din Venezuela: Experienţa mea de lucru în România a fost frumoasă, oamenii sunt amabili, călduroşi, iar colegii sunt amabili, iar de ţară, nici nu pot vorbi. Este foarte frumoasă.
Daniela Tibeică, reprezentant hotel: Avem foarte multe grupuri de turişti din Spania, ei sunt vorbitori de spaniolă şi asta ne ajută foarte mult.
Din păcate, ne lipsesc angajaţi în toate domeniile. Doar în Japonia e mai greu decât în România să găseşti lucrători calificaţi. Guvernul a aprobat pentru anul acesta aducerea a încă 20.000 de muncitori din afara UE, dar mai avem nevoie de un milion.