Antena LIVE

Curs valutar

Probleme pe aeroport! Nu se aterizează pe „Henri Coandă”!

Nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în intervalul orar 11,00 - 13,00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian

De la 15.07.2015, 10:43
WhatsApp

Nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în intervalul orar 11,00 - 13,00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian. 

"Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, în intervalul orar 11,00 — 13,00 nu se aterizează sau decolează. Recomandăm pasagerilor care au rezervări de zbor astăzi să contacteze reprezentanții companiei aeriene. Administrația Aeroportului Henri Coandă depune toate eforturile pentru a minimiza disconfortul creat pasagerilor ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian", notează Teo Postelnicu, pe Facebook.

Un număr de 40 de mișcări de aeronave sunt programate miercuri pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în cele două ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian, au declarat, marți, pentru AGERPRES, reprezentanți ai aeroportului.

"În intervalul anunțat al grevei controlorilor aerieni, mâine (miercuri — n. r.), conform planurilor de zbor, sunt programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave", au precizat sursele.

Controlorii de trafic aerian vor intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 și 13,00, după ce au eșuat și negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea.

Potrivit sindicaliștilor, cauzele grevei sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor.

"Controlorii de trafic aerian vor fi în grevă miercuri, timp de două ore, între 11,00 și 13,00. Cauzele sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, neajungerea la nicio înțelegere în urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. Nu am ajuns la niciun rezultat", a declarat, joi, 9 iulie, pentru AGERPRES, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaș Păduraru.

Potrivit acestuia, în cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare.

"Care vor fi aceste zboruri, se va decide la nivelul organismelor internaționale, respectiv Eurocontrol, de la Bruxelles, pentru că o aeronavă nu poate zbura fără un plan de zbor depus. Aceste planuri de zbor sunt, practic, aprobate de acest organism. Dânșii vor decide care este acea treime", a precizat, joi, la rândul său, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache.

Sindicaliștii de la ROMATSA spun că ultima oară când s-a pus problema unei greve a fost începutul anilor '90. Acum s-a ajuns în această situație după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajații ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă.

De asemenea, sindicaliștii mai au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării. Însă, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

"A urmat o conciliere pe 14 revendicări ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvată la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul că noi ne pensionăm efectiv la 65 de ani. Vârsta de pensionare a controlorului de trafic în România este de 65 de ani. De șapte ani nu reușim să promovăm această lege, deși toate partidele care au fost la putere recunosc că nu se poate așa ceva, în Europa vârsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului încheiat anul trecut cu domnul ministru Șova (Dan Șova, fost ministru al Transporturilor — n.r.) de a face un articol în Contractul Colectiv de Muncă să nu mai stăm la dirijare în momentul în care împlinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranța traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea vârstă să mai ai reacții la fel ca la 20, 30 de ani, la secundă. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicări", a explicat, joi, Tudorache.

În urma anunțului făcut de controlorii de trafic aerian, potrivit căruia vor intra în grevă de avertisment, conducerea ROMATSA a anunțat, pe site-ul propriu, că decizia sindicatelor va fi contestată în instanță și a solicitat Ministerului Transporturilor să medieze conflictul luni, pe 13 iulie, în cadrul unei întâlniri între patronat și sindicate, în dorința de a rezolva conflictul de muncă.

Însă, negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea, au eșuat, iar controlorii de trafic aerian își mențin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore.

"Am avut astăzi (luni — n. r.) o întâlnire la ROMATSA, nu știu să spun dacă a fost conciliere, mediere... . Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre. Nu am știut absolut nimic (despre întâlnire — n. r.). Am aflat de la presă că domnul Titea a intrat în ROMATSA la ora 10,00. Din păcate, ca și până acum, în prezența domnului ministru, domnul director general face afirmații că este de acord cu toate cele 14 puncte, așa cum a spus și în fața presei. Ok, haideți să stingem punctul 1. A, păi aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, păi aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR) și purtător de cuvânt.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aeroport henri coanda otopeni romatsa
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024