Producția de cireșe, distrusă de ploi în acest an
Sute de tone de cireșe vor rămâne neculese în Cotnari, judeţul Iaşi. Din cauza ploilor fructele, pe care oamenii le vindeau italienilor care fac cireşe confiate, s-au crăpat şi nu au căutare la export.
De Redactia Observator la 23.06.2020, 17:25- Producătorii din Cotnari îşi plâng recoltele.
- După un an de muncă, cireşele au ajuns să se strice în pomi.
Şi cum preţul lor a scăzut foarte mult, producătorii nu se mai obosesc să le culeagă nici pe cele bune. Din cauza ploilor fructele se crapă şi nu mai sunt bune pentru export. Aşa se face că un kilogram de boambă de Cotnari costă puțin peste doi lei.
Altă livadă, acelaşi scenariu. Din 70 de cireși plini acest producător a cules fructele doar din 11. Atât de multe cireșe s-au făcut anul acesta încât crengile copacilor efectiv s-au aplecat sub greutatea lor.
Cum nu le pot vinde, producătorii nici nu se mai obosesc să le culeagă.
Vasile Crețu primar comuna Cotnari: A fost o producție buna a plouat și și-au revenit, dar ploi multe la cireșe înseamnă degradare o calitate inferioară a lor. Cei care iau pt industrializare. Vor fruct bun necrapat, in produs crăpat înseamă alterat.
În comuna Cotnari sunt aproximativ 800 de hectare de livezi cu cireși. Dacă în anii anteriori kilogramul de cireșe se vindea cu aproximativ 3 lei, acum prețul mic și teama de capriciile vremii îi fac pe producatori să se gândescă să renunțe.
Ion Mănăstireanu: Am băgat 1000 de euro stropit tot. Nu am ce face cu ele drujba si ii tai pe toți îi pun jos nu ai ce face cu ei.
O altă problemă a producătorilor este şi mâna de lucru, care în zonă este din ce în ce mai puţină.