România are producție record de cătină, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile
Nu încercaţi să le creşteţi copiilor imunitatea cu citrice. Folosiţi cătina. O spun clar cultivatorii acestui fruct minune. Nici îngheţul târziu şi nici seceta nu au reuşit să distrugă culturile de catină din Arad. Producătorii se laudă cu producţii record, care merg însă la export, pentru că în ţara noastră acest fruct cu proprietăţi extraordinare nu este încă apreciat la adevărata sa valoare.
De Redactia Observator la 16.09.2020, 22:33- Cătina îmbunătățește imunitatea.
- Cătina ajută și aparatul digestiv.
De mai bine de două săptămâni, la această plantaţie de cătină de lângă Arad se lucrează zi-lumină. Crengile pline de rod sunt rupte cu mâna. Anul acesta, peste 20 de tone de fructe au fost adunate pe fiecare hectar, ceea ce înseamnă o producţie neaşteptat de mare.
Alexandru Vulpe, manager: Cătina trece peste toate aceste probleme şi rodeşte din nou, demonstrează încă o dată că e o specie minunată perfect adaptată la condiţiile meteo ale ţării noastre.
Pe 32 de hectare, perlele portocalii, pline de vitamine, asteaptă sa fie culese.
Alexandru Vulpe, manager: Participă în primul rând la fortificarea sistemului imunitar general al organismului. Şi un organism care are un sistem imunitar zdravăn rezistă la aproape orice.
Din câmp, crengile încărcate de rod ajung în camere frigorifice. Odată îngheţate, fructele sunt desprinse de pe ramuri şi ajung mai departe în containere. Aproape toată cantitatea pleacă la export.
Alexandru Vulpe, manager: De ce? Nu pentru că românii n-ar şti ce este, dar industria noastră alimentară, industria care trebuie să prelucreze fructele acestea, nu mai există.
Aşa se face că produsele obţinute din cătină se reîntorc în ţară, sub branduri străine. În România, doar câteva fabrici produc cantităţi mici de suc natural de cătină.
Cătina conţine o cantitate de vitamina C de zece ori mai mare decât citricele şi este recomandată şi în cazul afecţiunilor digestive.