Prognoza meteo pe decembrie arată că e posibil să avem sărbători fără zăpadă
Sărbători fără zăpadă! Este cel mai probabil scenariu pe care îl iau în calcul specialiştii meteorologi. Şi asta după ce şi luna noiembrie a doborât noi recorduri: primele 12 zile ale lunii au fost cele mai călduroase din ultimele patru decenii.
De Redactia Observator la 15.11.2019, 19:47Sărbători fără zăpadă! Este cel mai probabil scenariu pe care îl iau în calcul specialiştii meteorologi. Şi asta după ce şi luna noiembrie a doborât noi recorduri: primele 12 zile ale lunii au fost cele mai călduroase din ultimele patru decenii. Minimele care se înregistrează acum noaptea erau în alţi ani maximele pe timp de zi.
"Nu-mi vine să cred că suntem pe 15 noiembrie şi avem timpul ăsta extraordinar" sau "Cum era vremea în perioada asta? Cred că era deja zăpadă", sunt constatări pe care le facem fiecare dintre noi zilnic: e noiembrie, dar afară e primăvară.
La Constanţa au fost azi la prânz 19 grade, dublu faţă de cât ar fi normal. Turiştii şi localnicii s-au plimbat pe faleză ca în sezon. Într-o altă parte a ţării, la Braşov, termometrele au arătat 14 grade. O temperatură potrivită pentru sudul extrem al ţării, nicidecum pentru munte.
Şi aici, oamenii au schimbat ceaiul cu îngheţata şi au ieşit cu rolele în parc. Pentru proprietarii teraselor, vremea caldă aduce un profit neaşteptat.
Ştefan Gleveşanu, proprietarul unei terase din Braşov: A fost cred că cea mai bună toamnă din ultima perioadă. Am avut o creştere la 35 la sută datorită vremii
Primele 12 zile ale lunii noiembrie au fost cele mai călduroase din ultimii 40 de ani. Iar anomaliile continuă.
Florinela Georgescu, director executiv ANM: Pe parcursul nopţilor, am avut temperaturi pe care ar trebui să le avem ziua, iar ziua am avut temperaturi cu 10-14 grade mai ridicate decât normalul perioadei. Pe partea de vest, sud este posibil până la jumătatea săptămânii viitoare să mai fie valori de temperatură care să se apropie de 21 de grade
La mijlocul unei luni care ar fi trebuit să ne pregătească de iarnă, vor continua să fie temperaturi de început de vară. Sâmbătă vor fi 22 de grade în vestul ţării, 19 grade în centru şi aproape 20 de grade la malul mării.
Duminică şi luni, temperaturile mai scad uşor, în sud-estul ţării. O masă de aer cald şi umed va rămâne deasupra României şi va aduce dimineţi cu ceaţă.
Meteorologii spun că sunt 60 la sută şanse ca şi finalul de an să fie mai cald decât în mod normal, iar episoadele de iarnă autentică să fie foarte scurte. Sărbătorile ar putea veni aşadar fără zăpadă. Până atunci, ne bucurăm de ninsoare doar în vârf de munte.
Florinela Georgescu, director executiv ANM: Putem anunţa episoadele de vreme severă doar cu 10 zile înainte. Nu putem exclude niciodată apariţia unor episoade cu vreme severă, cu ger, care se încadrează într-un firesc de iarnă, în zona ţării noastre
Ciclonul mediteranean care a adus ploi abundente în Italia s-a apropiat de România. Ceea ce se înseamnă că nu este exclus ca vremea să se schimbe şi la noi, la jumătatea săptămânii viitoare.