Proiecție spectaculoasă de lumini pe Muzeul Unirii din Iași
Muzeul Unirii din Iaşi a fost pus în lumină şi la propriu şi la figurat. Curioşii care au făcut popas în faţa clădirii-monument au putut admira o serie de proiecţii în culori, dar au primit şi o lecţie de istorie.
De Redactia Observator la 09.11.2018, 10:30Muzeul Unirii din Iaşi a fost pus în lumină şi la propriu şi la figurat. Curioşii care au făcut popas în faţa clădirii-monument au putut admira o serie de proiecţii în culori, dar au primit şi o lecţie de istorie. Iniţiativa evenimentului, care a mai trecut şi prin alte oraşe din ţară, aparţine unei asociaţii care şi-a propus să atragă atenţia în an Centenar asupra clădirilor simbol din ţara noastră.
După lăsarea întunericului, faţada Muzeului Unirii din Iaşi s-a umplut de lumină şi culoare. Iar prin vocea actorului Şerban Pavlu, edificiul şi-a spus istoria.
Aleea Lăpuşneanu din oraş a devenit popas pentru trecători.
ALIN POPA, regizor de lumini: Încercăm să scoatem în evidenţă arhitectura, să nu intervenim cu alte imagini peste, aşa că fiecare bucăţică a clădirii va fi pusă în evidenţă într-un din tablourile reflectate acolo.
Spectacolul face parte dintr-un proiect dedicat anului Centenar, iar monumentul nu a fost ales întâmplător.
EUGEN MATEI LUMEZIANU, organizator: Am ajuns la Iaşi în cadrul proiectului "Mă vezi?! 1918 într-o altă lumină". Punem într-o altă lumină anumite clădiri ce au avut o relevanţă în ultima sută de ani. Am zis să alegem Muzeul Unirii pentru că nu e chiar aşa. lumea nu asociază Iaşiul cu Muzeul Unirii, mai degrabă cu Palatul Culturii îl asociază.
Zece clădiri din şase judeţe fac parte din proiectul care se va finaliza săptămâna viitoare, în cetatea din oraşul Marii Uniri, Alba-Iulia.