Psiholog din Iași acuzat de practici abuzive în cazul unor copii diagnosticați cu autism
Un psiholog din Iaşi e acuzat de "practici abuzive". Mai multe ONG-uri consideră că trainerul predă cursuri de terapie, cu avizul Ministerului Educaţiei, în care foloseşte tehnici dure pentru copiii diagnosticaţi cu autism.
De Redactia Observator la 04.01.2019, 21:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un psiholog din Iaşi e acuzat de "practici abuzive". Mai multe ONG-uri consideră că trainerul predă cursuri de terapie, cu avizul Ministerului Educaţiei, în care foloseşte tehnici dure pentru copiii diagnosticaţi cu autism. Mai mult, în faţa unui public numeros, şi-ar supune micii pacienţi la experimente şi i-ar forţa să-i execute comenzile. Ei fac un apel către Ministerul Educaţiei, Colegiul Psihologilor şi Protecţia Copilului.
Un public numeros şi un copil diagnosticat cu autism, care execută, forţat, ce îi spune bărbatul din faţa lui. Sunt fotografiile pe care un psiholog din Iaşi le postează pe pagina lui de Facebook.
ANA DRAGU, Președintele Asociației Autism Europa: Sunt destul de tulburătoare. Ce se vede acolo sunt nişte copii care sunt trataţi ca nişte animale sălbatice.
Pozele şi descrierea care le însoţeşte au stârnit controverse. Psihologul povesteşte cum copilul ar fi intrat în sală cu forţa, ar fi ţipat şi ar fi fost ţinut la "terapie" de doi bărbaţi. Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist a reacţionat. Cu un mesaj public.
”Acesta predă cursanților practici abuzive, cu încălcarea dreptului la demnitate umană și viață privată, dar și o serie de tratamente inumane și degradante aplicate copiilor diagnosticați cu autism și prezentate ca metode terapeutice "inovatoare", a transmis Consiliul Directoral al FEDRA
ANA DRAGU, Președintele Asociației Autism Europa: Simplul fapt de a urca pe scenă un copil, în faţa a sute de persoane, un copil care are probleme de socializare, de comunicare, e de natură să-i provoace un stres care nu neapărat este necesar.
Pe pagina de socializare a trainerului sunt şi părinţi care cred că metodele folosite sunt prea dure pentru un copil care are tulburări de acest fel.
”Părerile sunt împărţite pro si contra tehnicii. Nu am văzut nici măcar o demostraţie cap coadă, nu vreau să judec strâmb, ca părinte sunt cam împotriva măsurilor dure”, spune o mamă.
”Cred că ştiu la ce vă gândiţi, dar e adesea o confuzie enormă în rândul părinţilor. Sunt două lucruri total diferite!”, îi răspunde psihologul.
Trainerul face cusuri cu avizul Ministerului Educaţiei, susţine acesta. Dar pentru terapie, are nevoie şi de avizul Colegiului Psihologilor, pe lângă pregătirea pe care o are din facultate.
ION DAFINOIU, Preşedintele Colegiului Psihologilor: Cursul respectiv trebuie să fie acreditat de către Colegiul Psihologilor din România. Trebuie să aibă diplomă de licenţă de psihologie, după care să aibă cel puţin treapta de specialist ca să poată susţine astfel de cursuri.
”Considerăm că drepturile copiilor folosiți în demonstrațiile practice sunt încălcate. De asemenea, nu este în regulă predarea acestor tehnici, ca atare, cu avizul Ministerului Educației”, mai spune Consiliul Directoral al FEDRA
Reporterii Observator au încercat să stea de vorbă cu trainerul din Iaşi pentru un punct de vedere, dar, până la difuzarea materialului, acesta nu a putut fi contactat.