Raed Arafat ia în calcul șanse foarte mici ca pilotul planorului să fie în viață
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a precizat luni că echipele care îl caută pe pilotul planorului dispărut joia trecută urmează rutele pe care acesta obișnuia să zboare și că, în acest moment, sunt șanse mici ca el să fie în viață
De Redactia Observator la 10.08.2015, 11:26Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a precizat luni că echipele care îl caută pe pilotul planorului dispărut joia trecută urmează rutele pe care acesta obișnuia să zboare și că, în acest moment, sunt șanse mici ca el să fie în viață
"Nimeni nu poate să spună că șansa este zero. Rămâne șansa de 1%, 2%, 3%, dar, într-adevăr, cu cât trece timpul, cu atât șansa dispare. (...) Ne-am întâlnit cu fiul pilotului. I s-a explicat ce facem. S-a întâlnit cu colegii de la Ghimbav, unde avem un punct de lucru pe partea aviatică. Informațiile obținute de la dânsul au fost valorificate de către echipa de planificare a operațiunilor de căutare", a declarat Arafat.
A fost începută căutarea terestră în zone împădurite din Harghita, Covasna și Bacău, nu pe întreaga suprafață a acestor județe, echipele verificând câțiva kilometri în jurul rutelor folosite de pilot. De asemenea, în zona Munții Baiului, județul Prahova, sunt peste o sută de persoane implicate.
Potrivit lui Raed Arafat, aviația va continua zborurile de cercetare până seara, fiind vizate 40 de zone în Prahova și 3 zone din Argeș.
"Planorul putea să ajungă la o distanță de câteva sute de kilometri în perioada respectivă. Noi căutăm anumite zone unde obișnuia să zboare. Dacă a mers în altă parte, nu avem unde să știm. Planorul nu era urmărit prin transponder sau radar", a afirmat Raed Arafat, adăugând că aceasta este cea mai mare operațiune de căutare-salvare din România.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că toate informațiile despre găsirea pilotului și planorului au fost alerte false, unele intenționate, dar a dat asigurări că toate detaliile primite au fost verificate sau sunt în curs de verificare.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat luni implicarea unor resurse suplimentare, ajungându-se astfel la peste 1.350 de forțe implicate în această misiune complexă. Pe lângă județele Brașov, Prahova, Buzău, Argeș, Dâmbovița și Sibiu, începând de luni dimineață căutările se fac și în Harghita, Covasna, Bacău.
Căutătorii au la dispoziție 218 vehicule, șenilate și autospeciale de teren. Sunt folosite 11 aeronave, dintre care șapte elicoptere ale MAI și MApN și patru avioane ale Aeroclubului României. Totodată, luni vor fi ridicate și două drone pentru căutările în zonele foarte greu accesibile.