Reacţia Jandarmeriei la înregistrarea video cu ofiţerul acoperit, lovit de colegi la proteste. Imagini noi
Incidentul de miercuri seară, de la protestele din Piaţa Victoriei, în care un jandarm a fost lovit de colegii săi, începe să capete alte conotaţii. Într-o înregistrare apărută pe Facebook se poate observa cum mai mulţi jandarmi lovesc un bărbat, căzut la pământ, presupus huligan.
De Redactia Observator la 03.02.2017, 21:23Incidentul de miercuri seară, de la protestele din Piaţa Victoriei, în care un jandarm a fost lovit de colegii săi, începe să capete alte conotaţii. Într-o înregistrare apărută pe Facebook se poate observa cum mai mulţi jandarmi lovesc un bărbat, căzut la pământ, presupus huligan.
Spre uimirea generală, bărbatul s-a identificat cu numele sau parola "Maior Drăgănescu", iar in acel moment jandarmii au încetat orice actiune asupra lui. Jandarmeria confirmă că individul bătut de jandarmi este ofiţer de jandarmerie şi se afla în excercitarea atribuţiilor de muncă.
Redăm comunicatul integral al Jandarmeriei.
Referitor la informațiile și imaginile recente apărute în spațiul public, care surprind o intervenție a Jandarmeriei în Piața Victoriei, din Capitală, în noaptea de 1 spre 2 februarie a.c., facem următoarele precizări:
Evenimentul a avut loc în noaptea de 01 spre 02 februarie a.c., în jurul orei 00.00, în contextul exercitării de acte de tulburare a ordinii publice de către mai multe grupuri de persoane. Vă confirmăm că ofițerul surprins în imagini este angajat al Jandarmeriei în cadrul structurii de analiză, prevenire și combatere a faptelor antisociale.
Imediat după acest incident, acesta a primit îngrijirile de specialitate la Spitalul Gerota din Capitală, fiind externat în data de 02 februarie a.c. În acest moment starea lui este stabilă, nefiind necesare alte investigații medicale. Pentru a nu lăsa loc interpretărilor, vă precizăm că misiunea jandarmului consta în a identifica și semnala orice împrejurări de natură a aduce grave tulburări ordinii și siguranței publice, în contextul unui eveniment în desfășurare spațiul public, nedeclarat și fără un organizator, cu participare foarte numeroasă, catalogat cu grad ridicat de risc(acest termen face referire strict la gestionarea misiunii din punct de vedere al amploriiacesteia).
De asemenea, prin activitatea desfășurată, acesta contribuia la constituirea elementelor de probațiune a faptelor antisociale. Imaginile prezentate nu arată întregul context al desfășurării acțiunii, ci doar osecvență, care nu aduce claritate asupra coerenței modului de acțiune al ofițerului. În încercarea de imobiliza o persoană care arunca cu materiale pirotehnice în forțele de ordine, acesta s-a dezechilibrat și a căzut, moment în care a fost surprins de actiunea dispozitivului de intervenție.
Ofițerul și-a exercitat atribuțiile profesionale în conformitate cu prevederile Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române (Capitolul V, Drepturi şi obligaţii la art Art. 27). În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este obligat să îşi facă cunoscută calitatea şi să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a acestuia ar fi periclitată, situație în care se afla și cadrul jandarmeriei, aflat în apropierea grupul care exercita acte de violență.
"De asemenea, în conformitate cu Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, nr.5 din 20.02.2015, privind organizarea și desfășurarea activității de prevenire și combatere a faptelor antisociale, pentru constatarea și probarea faptelorantisociale, de natură penală, la Capitolul V- la art 56, al 1 se precizează că pentru asigurarea unei mobilități sporite și pentru obținerea rezultatului vizat, personalul din echipele operative execută misiuni în ținută civilă. Jandarmeria Română vă mulțumește pentru prezentarea echidistantă a modului de intervenție și vă asigura, că de fiecare data va comunica în mod deschis și transparent,atunci când există situații neclare sau care pot aduce confuzie asupra modului de acțiune.