Specialiștii, despre testul rapid de coronavirus: "Pericolul, dacă îl facem singuri, este să îl facem greșit"
Piaţa din România e plină în ultimele luni de zeci de variante de teste pentru depistarea covid-19. Deşi este tentant să ştim că le putem cumpăra din farmacie sau chiar online, de pe diverse site-uri, pentru că aflăm în 15 minute dacă avem sau nu covid, specialiştii ne recomandă să nu le facem singuri acasă. Sunt şanse mari să primim un rezultat fals.
De Andreea Milea la 15.10.2020, 20:30- Testele rapide de coronavirus se pot efectua în doar câteva minute.
- Testele de coronavirus efectuate în laborator pot să coste și 400 de lei.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Farmacistă: În cutiuţă se regăseşte exact elementul de testare. Se picură 3-4 picături şi se aşteaptă 8-10 minute.
În farmacii sunt aproape 40 de tipuri de teste rapide. Aceste teste ne spun în cel mult 15 minute dacă avem sau am avut virusul.
În timp ce unele persoane aleg spitalele sau clinicile private pentru testul covid, care poate costa până la 400 de lei, alţii merg către testele rapide care pot fi cumpărate atât din farmacie, dar şi de pe internet. Preţul unuia poate ajunge până la 150 de lei.
Problema este că testele nu trebuie făcute decât în prezenţa unui cadru medical.
Raluca Zoitanu, preşedinte Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie: Pericolul, dacă îl facem singuri, este să îl facem greşit. Până la 3 din 10 persoane care au făcut boala ar putea să aibă testul fals negativ.
Mai mult, rezultatele trebuie confirmate prin teste de laborator.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş: În momentul în care un test este pozitiv, el trebuie confirmat prin testul PCR. Pentru a face un screening la nivel de instituţii, şcoli, poţi să completezi testele PCR cu teste rapide antigenice. Dar nu au aceeaşi acurateţe în mod clar.
Totuşi, cererea este în creştere.
Beatrice Speteanu, farmacist: Vin foarte mulţi pacienţi să întrebe dacă sunt deja în farmacii. La noi vin cabinete, clinici private, foarte multe spitale private.
Cristian Gagheş, distribuitor teste rapide: Luna trectă am distribuit 1.000 de teste de antigen în prima zi, când au venit, şi aşteptăm să mai vină 3.000 luna aceasta.
Testele rapide din farmacii sunt autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Însă pe site-urile de vânzări se găsesc teste covid fără niciun fel de certificare, cu preţuri sub 100 de lei.
Garanţiile oferite nu au nicio valoare.
Testarea de laborator este singura variantă recomandată de medici.