Nouă restaurante cu specific asiatic, din Bucureşti, închise de inspectorii ANPC
Trei inspectori de la Protecţia Consumatorului din Bucureşti sunt acuzaţi că au făcut controale fictive, au luat bani şi au închis ochii la nereguli. În acest timp, clienţii localurilor verificate primeau alimente expirate.
De Redactia Observator la 03.10.2019, 19:56Trei inspectori de la Protecţia Consumatorului din Bucureşti sunt acuzaţi că au făcut controale fictive, au luat bani şi au închis ochii la nereguli. În acest timp, clienţii localurilor verificate primeau alimente expirate. Nouă restaurante cu specific asiatic din Capitală au fost închise de şefii ANPC.
Sunt imagini surprinse în câteva restaurante cu specific asiatic din Bucureşti. Carne veche, fără etichetă sau termen de valabilitate, produse preparate, apoi amestecate la întâmplare şi păstrate în saci şi în cutii insalubre. Toate acestea urmau să ajungă în farfuriile clienţilor.
Produse care pot fi depozitate doar în congelator erau ţinute în cutii, lângă plitele încinse din bucătării. Peste o mie de kilograme de alimente periculoase pentru sănătate au fost distruse.
În urma acţiunii de control, comisarii ANPC au închis, pe o perioadă de şase luni, nu mai puţin de nouă restaurante chinezeşti. Au dat amenzi de peste 300 de mii de lei.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Nu mică ne-a fost surprinderea să aflăm că tot ceea ce pare proaspăt în restaurantele de gen este ţinut în congelator şi dezgheţat. Ori respectăm legea, ori putem pleca de pe piaţa comerţului liber din România
Unul dintre clienţi spune că "nu mă aşteptam, am rămas surprinsă. E alarmant totuşi ce se întâmplă pentru că vorbim de un restaurant".
Mai grav este că restaurantele verificate au probleme vechi, dar şi-ar fi continuat activitatea cu complicitatea a trei inspectori de la Protecţia Consumatorului.
Aceştia le verificau în fiecare lună, dar nu raportau nicio problemă. Aşa au atras suspiciunea şefilor, care vor face plângere la DNA.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Verificăm ce nu au reuşit să vadă până acum unii dintre colegii noştri. Suntem curioşi de ce. Sesizăm DNA. Există suspiciunea temeinică că aceştia şi-au rotunjit veniturile făcându-se că nu văd. Acest tip de protecţie a încetat la nivelul autorităţii
Normele elementare de igienă din bucătăriile restaurantelor sunt greu de ghicit în faţa vitrinelor cu produse. În cele mai multe localuri, bucătarii prepară mâncarea departe de ochii clienţilor.
Cum afacerile cu mâncare înfloresc în România, siguranţa consumatorului depinde în mare măsură şi de bunul simţ sau de conştiinţa patronului de restaurant. Doar în primele şase luni ale anului, livrările online de mâncare s-au dublat, iar din ianuarie până în martie, numărul restaurantelor care preiau comenzi pe Internet a crescut cu 132% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.