România pierde procesul de la Curtea de Justiție a UE pe problema aerului toxic din Capitala
România a pierdut procesul de la Curtea de Justiție a UE pe problema aerului toxic din Capitală, unde a fost acuzată de „nerespectarea sistematică și persistentă” a limitei pentru particula PM10.
De Ana Maria Ghiarasim la 30.04.2020, 16:06- Valorile limită pentru concentrațiile de PM10, depășite sistematic în București între 2007 și 2014.
- Poluarea continuă să fie o problemă în Capitală.
România a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană, în octombrie 2018, care a cerut constatarea eșecului în îndeplinirea obligațiilor asumate prin tratatul de aderare.
Comisia Europeană a reclamat faptul că valorile limită pentru concentrațiile de PM10 (n.r. – pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depășite sistematic în București, în perioada 2007 – 2014.
“România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentrațiile de PM10 și prin nerespectarea sistematică și persistentă, din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentrațiile de PM10 în zona RO32101 (București, România), nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta și, pe de altă parte, nu și‑a îndeplinit, în ceea ce privește această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligațiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligația prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menționată, de a se asigura că perioada de depășire este cât mai scurtă cu putință”, se arată în decizia CJUE.
În perioada în care se face referire în decizia CJUE, Capitala i-a avut ca primari pe Adriean Videanu și Sorin Oprescu.
Curtea a decis de asemenea ca România să plătească cheltuielile de judecată.
”Potrivit articolului 138 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Curții, partea care cade în pretenții este obligată, la cerere, la plata cheltuielilor de judecată. Întrucât Comisia a solicitat obligarea României la plata cheltuielilor de judecată, iar aceasta din urmă a căzut în pretenții cu privire la partea esențială a motivelor sale, se impune obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată”, se mai arată în decizia CJUE.
Poluarea continuă să pună probleme în Capitală
La începutul lunii aprilie, Bucureștiul a fost înecat timp de mai multe zile într-un fum negru și un miros greu.
Atunci, poluarea a depăşit de aproape 4 ori cotele de alertă la periferie şi de aproape două ori în oraş. Sute de oameni s-au plâns pe facebook că sunt intoxicaţi în propriile case.
Oficialii de la Mediu au descoperit sursa poluării: ard batalurile unei foste ferme de porci.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Eu cred că este un atentat la siguranţa cetăţenilor, un atentat la viaţa bucureştenilor şi a ilfovenilor. Credem că este la mijloc şi o mână criminală. Nu este posibil ca din senin să fi luat foc miriştea şi apoi întreaga fermă”.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „În această perioadă avem incendii de vegetaţie care au fost puse de către anumiţi cetăţeni iresponsabili peste tot în ţară. Au fost afectate suprafeţe de păduri, au ars rezervaţii naturale”.
Citește și: