Meniu
Search
x

Un nor toxic de fum a stat deasupra Bucureștiului timp de 12 ore. Poluarea a depășit cotele de alertă

Capitala a fost înecată noaptea trecută într-un fum negru şi un miros greu. Poluarea a depăşit de aproape 4 ori cotele de alertă la periferie şi de aproape două ori în oraş. Sute de oameni s-au plâns pe facebook că sunt intoxicaţi în propriile case. Oficialii de la Mediu au descoperit sursa poluării: ard batalurile unei foste ferme de porci.

De Redactia Observator la 08.04.2020, 21:36
Vezi și

Capitala a fost înecată noaptea trecută într-un fum negru şi un miros greu. Poluarea a depăşit de aproape 4 ori cotele de alertă la periferie şi de aproape două ori în oraş. Sute de oameni s-au plâns pe Facebook că sunt intoxicaţi în propriile case. Oficialii de la Mediu au descoperit sursa poluării: ard batalurile unei foste ferme de porci. Până acum însă nu au anunţat nicio amendă, doar că au trimis inspectorii în teren. Echipele Observator au filmat dezastrul din dronă şi din avion.

De trei zile, continuu, fum toxic se răspândeşte în aer. Poluarea vine de la 30 de kilometri de centrul Capitalei, de la un incendiu care arde mocnit pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 de mp, la o fostă fermă de porci.

Aplicaţiile de monitorizare a calităţii aerului înregistrează valori periculoase. Noaptea trecută a fost apogeul. Aerul plin de particule PM10 ŞI PM2.5 a devenit irespirabil. Iar oamenii s-au sufocat în propriile case.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Primăriei București - După cum puteţi să vedeţi, ne culcăm sănătoşi, ne trezim intoxicaţi dimineaţa.

Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica - Densitatea a fost atât de mare încât astmaticii, cardiacii chiar au fost puşi în pericol. Şi aţi văzut şi dumneavoastră, la ora 2 noaptea, populaţia din Buftea a ieşit afară din case pentru că nu mai puteau să respire.

Sute de oameni au dat alarma pe Facebook

Treziţi din somn de mirosul insuportabil, au cerut continuu ca cineva să ia măsuri. Problemele serioase au început să apară în această dimineaţă atunci când vântul a început să sufle înspre nordul Capitalei.

Primarul general al Capitalei a solicitat public intervenţia Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - Eu cred că este un atentat la siguranţa cetăţenilor, un atentat la viaţa bucureştenilor şi a ilfovenilor. Credem că este la mijloc şi o mână criminală. Nu este posibil ca din senin să fi luat foc miriştea şi apoi întreaga fermă.

Costel Alexe, ministrul Mediului - În această perioadă avem incendii de vegetaţie care au fost puse de către anumiţi cetăţeni iresponsabili peste tot în ţară. Au fost afectate suprafeţe de păduri, au ars rezervaţii naturale.

Aerul toxic a stat deasupra Capitalei 12 ore

Inspectorii Gărzii de Mediu au mers astăzi în control. În prezent, terenul pe care a funcţionat ferma de porci aparţine unei firme cu sediul în Tunari.

Anghel Albu, primarul localităţii Periş - Nu au dat ei foc, au făcut reclamaţie la Poliţie reprezentanţii firmei.

Până la ivirea zorilor, norul de fum a cuprins aproape toată Capitala. Aerul toxic a staţionat desupra Bucureştiului timp de aproape 12 ore.

În plină pandemie, expunerea prelungită la poluare are efecte dezastroase. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard arată că rata mortalității din cauza COVID-19 crește în zone în care poluarea este ridicată.

În Bucureşti, în mai puţin de o lună, au fost înregistrate peste 10 episoade de poluare majoră. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Un nor toxic de fum a stat deasupra Bucureștiului timp de 12 ore. Poluarea a depășit cotele de alertă