România pierde războiul împotriva poluării
În războiul dus împotriva poluării, România pare să piardă fiecare bătălie. Acolo unde legea prevede norme, ele nu se respectă. Iar atunci când nici măcar pe foaie nu avem cadru legal sau sancţiuni, se creează mediul perfect pentru afacerile care oferă doar profit.
De Redactia Observator la 30.01.2020, 11:22În războiul dus împotriva poluării, România pare să piardă fiecare bătălie. Acolo unde legea prevede norme, ele nu se respectă. Iar atunci când nici măcar pe foaie nu avem cadru legal sau sancţiuni, se creează mediul perfect pentru afacerile care oferă doar profit.
În judeţul Olt, de exemplu, din 18 topitorii de metale, doar două respectă normele de mediu. Şi, în ciuda faptului că otrăvesc zilnic aerul, Garda de Mediu nu are cum să le închidă. Legea sub care funcţionează aceste afaceri nu a mai fost actualizată din 1993 şi prevede doar amenzi.
Aşa că, în loc de investiţii de sute de mii de euro în cuptoare care nu emit noxe, patronii preferă să plătească amenda şi să îşi vadă liniştiţi de treabă.
Specialiştii Agenţiei pentru Protecția Mediului Olt urmăresc în timp real calitatea aerului. În cel mai fericit scenariu, indicele ar înregistra valoarea 1. Astăzi, este la doar două puncte de valoarea maximă. De la praf, până a noxele emise de maşini şi marii poluatori, aerul este încărcat în fiecare zi cu particule care ameninţă sănătatea. În Olt, prelucrarea metalelor prin topire este o industrie în continuă dezoltare. Iar din cele 18 topitorii, 10 sunt numai în Slatina.
Adrian Voinea are o afacere în domeniu pe care o conduce de zece ani. În urmă cu 2 ani a cumpărat un cuptor care îi permite să lucreze automatizat şi fără emisii. O investiţie de 280.000 de euro pe care o va amotriza în cinci ani, explică el.
Adrian Voinea, patron topitorie - Acest cuptor nu mai permite eliminarea noxelor accidentale în atmosferă și suntem siguri că în proporție ridicată, aproape de 98%, ele sunt trecute prin hidrociclo-ul și filtrul de reducere a emisiilor.
La doar 7 kilometri de Slatina, găsim o altă hală. Ani de zile, topitoria din Priseaca le-a dat fiori localnicilor nevoiţi să îşi ducă copiii la o şcoală învăluită în fum toxic. Înauntrul halei, munţii de cenuşă dezvăluie imaginea dezastrului.
Imediat ce ieși din curtea școlii și grădiniței din Priseaca, ajungi față în față cu topitoria de acolo. Timp de 12 ani aceasta a funcționat, în ciuda nemulțumirii părinților. De câteva luni, patronul a oprit activitatea, însă nimeni nu îl poate împiedica să o reia oricând doreşte.
În astfel de situaţii, reprezentanţii Garzi de Mediu spun că nu pot face mare lucru.
Harta întregii ţări este plină de steaguri roșii, când vine vorba de calitatea aerului pe care-l respirăm. O platformă online care centralizează datele oferite de staţiile de monitorizare arată situaţia emisiilor dăunătoare.
Calitateaer.ro - este siteul pe care putem să vedem în timp real care este calitatea aerului în zona care ne interesează pe noi. Dacă valorile înregistrează cifre peste limita admisă, atunci veți observa că aceste stegulețe își schimbă culoarea și pot să ajungă chiar și până la roșu.
În România există 100 de staţii de monitorizare a calităţii aerului. Fiecare măsoară nivelul de dioxid de sulf, oxid de azot, monoxid de carbon, benzen sau particule în suspensie, principalii poluatori ai atmosferei.