Românii, cei mai mari consumatori de pâine din Europa. Pâine a ajuns să fie parte a unei gastronomii rafinate
Românilor le place pâinea. Practic, nu există masă fără pâine, fie că vorbim despre micul dejun, prânz sau cină. Cifrele arată că, lunar, un român consumă în medie 7 kilograme de pâine. Enorm aţi spune, însă nu e de mirare că lucrurile stau aşa dacă luăm în calcul faptul că banala franzelă albă din apă, făină, drojdie și sare a fost înlocuită cu tot soiul de sortimente cu seminţe sau chiar cu celebrele baghete franţuzeşti.
De Redactia Observator la 20.10.2018, 23:34Românilor le place pâinea. Practic, nu există masă fără pâine, fie că vorbim despre micul dejun, prânz sau cină. Cifrele arată că, lunar, un român consumă în medie 7 kilograme de pâine. Enorm aţi spune, însă nu e de mirare că lucrurile stau aşa dacă luăm în calcul faptul că banala franzelă albă din apă, făină, drojdie și sare a fost înlocuită cu tot soiul de sortimente cu seminţe sau chiar cu celebrele baghete franţuzeşti.
În brutăriile artizanale şi în restaurante de lux, pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns să fie parte a unei gastronomii rafinate.
Suntem într-un restaurant de lux din centrul Capitalei. Aici, pe lângă preparatele exclusiviste, în meniu stă la loc de cinste şi.pâinea, la fel de exclusivistă. Atent aleasă, astfel încât să scoată şi mai mult în evidenţă gustul mâncării.
Cătălin Grancea, reprezentant restaurant de lux: Avem terina de foie gras, pe care o maturăm în armaniac şi vin de Tocai, cu piure de sfeclă roşie şi măr verde şi ceapă roşie murată în vinaigrette. Iar pentru acest preparat am ales o pâine specială, cu o concentraţie mai mare de lapte şi unt.
Chiar şi rafinatele brânzeturi franţuzeşti se potrivesc perfect cu pâinea românească. Dacă ştii să le combini.
Cătălin Grancea: Brânza maturată este de foarte mult timp în istoria omenirii şi trufele pe care le găsim în pământ. De aceea, am asezonat o pâine clasică, ţărănească, care ne întoarce la tradiţie.
Dar cum nicio masă la un restaurant de lux nu este completă fără o băutură fină, am aflat şi cum se alege vinul în funcţie de. aţi ghicit- sortimentul de pâine.
Cătălin Grancea: Cu siguranţă, vorbim mai întâi de brânză şi apoi de pâine. Asociem Chardonnay-ul cu comte şi, dacă m-am referit la comte, mă duc cu gândul şi la pâinea cu seminţe.
Cererea determină oferta. De când gusturile românilor în materie de pâine s-au rafinat, brutăriile au fost nevoite să ţină pasul. Aşa au apărut cele artizanale.
Doamna Aurelia face pâine de peste 30 de ani. Acum, lucrează într-o brutărie artizanală din Capitală, renumită pentru baghetele cu aer franţuzesc.
Aurelia Fifiriță, brutar: Nu au amelioratori. Este făcută natural, fără amelioratori, fără conservanţi. Are un gust mai deosebit, eu zic mai bun.
Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm, mai ales, pâine integrală. Şi mai important este să fim atenţi la cantitate.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: Ea trebuie să facă parte din meniul nostru, 60 de grame, nu înseamnă mult. Şi dacă facem şi mişcare, asigură fibre, sănătatea colonului şi bineînţeles dă senzaţie de saţietate.
Statisticile arată că un român mănâncă, anual, 95 de kilograme de pâine. Asta în timp ce media europeană este de doar 60 de kilograme.