Românii, sărbătoriți în lume prin muzică
Puţine lucruri îţi pot alina dorul de ţară când eşti departe de ea. Muzica spre exemplu reuşeşte asta. I-a făcut fericiţi, zilele acestea, pe românii plecaţi în străinătate.
De Redactia Observator la 06.12.2016, 14:47Puţine lucruri îţi pot alina dorul de ţară când eşti departe de ea. Muzica spre exemplu reuşeşte asta. I-a făcut fericiţi, zilele acestea, pe românii plecaţi în străinătate.
Sunt considerate instrumente dumnezeieşti. Puternice. Perfecte. Sunt viorile Stradivarius și Guarneri, pe care le are şi România.
În numele duelului simbolic dintre creatorii italieni Antonio Stradivari şi Giuseppe Guarneri, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru duc mai departe... disputa. Împreună cu pianistul Horia Mihail, au cântat pentru români. La Carnegie Hall, una dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York.
Şi în capitala Marii Britanii, a fost recital de gală. Soprana Valentina Naforniţa, protagonista spectacolelor de la Opera de Stat din Viena sau Scala din Milano, le-a adus muzică clasică dar şi colinde românilor din Londra. Acompaniată la pian tot de un român de succes. Pianistul Sergiu Tuhuţiu.
Şi românii din Belgia au trăit emoţia muzicii. Cel mai cunoscut compozitor român, George Enescu, a fost celebrat pe scena Filarmonicii regale din Liège, oraşul natal compozitorului Eugène Ysaÿe, cel care i-a dedicat lui Enescu o sonată. Orchestra Filarmonicii regale din Liège l-a omagiat pe compozitorul român, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la nașterea lui.
Evenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român pentru românii care, de sărbători, sunt departe de ţară.