Rusalii 2018. Când pică sărbătoarea și ce semnificație are în tradiția românească
Rusalii 2018 sau Cincizecimea, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Înăltarea Domnului.
De Redactia Observator la 17.03.2018, 14:16Rusaliile sau Cincizecimea, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Înăltarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii.
Sărbătoarea de Rusalii 2018 este sărbătorită, în acest an, pe 27 mai.
Ziua de Rusalii este duminică, 27 mai, iar luni, 28 mai, este tot liber legal.
În aceeași săptămână însă, în ziua de vineri, românii au din nou liber pentru a sărbători ziua de 1 iunie.
Astfel, există posibilitatea ca românii să aibă liber toată săptămâna.
Traditii si obiceiuri de Rusalii 2018
În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.
De Rusalii 2018, flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
- Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.
- Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează "Jocul Căluşarilor”. Se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
- În unele zone, femeile fac descântece pentru a alunga Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.
- Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.
- În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a spori laptele.
- În Ardeal este obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă, pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.
- În unele zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos, toată vara va fi frumoasă şi rodnică.