16 apeluri de urgenţă în ultimele 24 de ore la Salvamont. Risc ridicat pentru producerea avalanşelor
Salvamontiştii sunt în alertă. Nu mai puţin de 16 apeluri de urgenţă au primit doar în ultimele 24 de ore, cele mai multe fiind pentru formaţiunea din Sinaia. Conform ANM, în zona montană se menţine ridicat riscul producerii de valanşe.
De Redactia Observator la 24.12.2018, 10:22Salvamontiştii sunt în alertă. Nu mai puţin de 16 apeluri de urgenţă au primit doar în ultimele 24 de ore, cele mai multe fiind pentru formaţiunea din Sinaia. Conform ANM, în zona montană se menţine ridicat riscul producerii de valanşe.
În masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru – pe o scară de la unu la cinci – în timp ce în zona Ţarcu – Godeanu este risc de gradul trei.
Potrivit Salvamont România, în ultimele 24 de ore, s-au primit 16 apeluri de urgentă, cele mai multe pentru formaţiunea din Sinaia.
S-au mai primit apeluri pentru Salvamont Predeal, Salvamont Buşteni, Salvamont Municipiu Braşov, Salvamont Caraş Severin, Salvamont Gorj, Salvamont Hunedoara şi Salvamont Maramureş.
De asemenea, s-au primit alte 19 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.
Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe se menţine ridicat în zona momtană.
În masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru – pe o scară de la unu la cinci.
”Actualul strat de zăpadă prezintă la suprafaţă crustă de gheaţă şi plăci de vânt, peste care s-au depus până la 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe fondul ninsorilor mai consistente, un nou strat de 10-20 cm va continua să se depună. Coeziunea dintre straturile mai noi şi cele mai vechi de zăpadă este scăzută, sporind astfel instabilitatea generală a întregului strat însuficient stabilizat. Datorită intensificărilor de vânt, pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula în continuare noi depozite de zăpadă, iar pe versanţi se vor forma noi plăci de vânt cu rezistenţă scăzută. Pe pantele suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe cu turişti sau schiori”, au transmis reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
De asemenea, în zona Ţarcu – Godeanu este risc de gradul trei.