Sărbătoare 8 mai 2024. Cine a fost Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan
Miercuri, 8 mai 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, sfânt cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.
De Redactia Observator la 07.05.2024, 11:27Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este un sfânt prăznuit de două ori pe parcursul unui an. Este prăznuit atât pe 8 mai, prin pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său, cât şi pe 26 septembrie, ziua trecerii sale la cele veşnice.
Conform crestinortodox.ro, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomeei. Era originar din Betsaida şi era de meserie pescar. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan era cel mai tânăr dintre cei 12 Apostoli şi era un Apostol apropiat al Domnului Iisus.
În plus, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost ucenicul căruia Domnul i-a încredinţat-o pe Preacurata Sa Maică, în momentul în care era răstignit pe cruce, şi a fost şi primul apostol care a cercetat mormântul gol, după învierea lui Iisus.
Sursa amintită precizează că, după moartea Maicii Domnului, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a mers la Efes, în Asia, propovăduind credinţa lui Iisus. Din porunca împăratului Domiţian, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost surghiunit în insula Patmos, unde a vieţuit multă vreme. Acolo a scris Evanghelia sa, cele trei Epistole şi cartea Apocalipsei.
Se spune că Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan avea peste 100 de ani în momentul în care a plecat cu şapte ucenici din cetatea Efesului şi a mers cu ei până într-o zonă în care le-a spus să sape o groapă în formă de cruce. Apoi, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan s-a aşezat în groapa respectivă şi le-a poruncit celor şapte ucenici să-l acopere cu pământ.
Există informaţii care arată că, după o vreme, credincioşii au deschis mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan şi nu au mai găsit trupul acestuia acolo. Ba, mai mult, există o tradiţie care arată că, în fiecare an, pe data de 8 mai, din mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se ridică o pulbere pe care locuitorii din zonă o numesc "mana". Pulberea respectivă ar ajuta bolnavii să se vindece.