Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 8 martie 2024. Cine a fost Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Vineri, 8 martie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, sfânt cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 12:32

Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este prăznuit pe 8 martie
Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este prăznuit pe 8 martie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este prăznuit pe 8 martie.

Despre Sfântul Teofilact, în general, nu se cunosc foarte multe detalii. Se ştie doar că a ales viaţa monahală în momentul în care Tarasie a devenit patriarh al Constantinopolului şi l-a uns pe Teofilact episcop al Nicomidiei.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Teofilact a fost binefăcător al celor aflaţi în dureri, necazuri şi nevoi.

După moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Teofilact i-a cerut să păstreze credinţa creştină nealterată, dar pentru că a văzut că împăratul nesocoteşte adevărul, i-a prorocit "O, împărate, vei cădea cu cădere năprasnică şi mare şi nu vei găsi pe nimeni care să te scape de ea!".

Pentru cuvintele respective, Sfântul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun şi alungat în exil. A petrecut circa 30 de ani în cele mai mari lipsuri, necazuri şi umilinţe, înainte de a-şi da sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Sursa amintită precizează că moaştele Sfântului Teofilact au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora şi a patriarhului Metodie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 8 martie 2024. Cine a fost Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei