Saskia Popescu, epidemiolog, sfaturi despre evitarea virusului Covid-19
Este una dintre cele mai ascultate voci atunci când politicienii din Occident stabilesc strategiile de luptă cu noul coronavirus. Vorbim de epidemiologul Saskia Popescu, o americancă de origine olandeză care a preluat numele soţului ei român.
De Ana Constantin la 24.07.2020, 16:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Doctorii sperau de asemenea, că vara, căldura, temperaturile extreme vor ucide virusul.
- Cât de importantă este purtarea măştii şi unde ar trebui să o purtăm.
Într-un interviu în exclusivitate pentru Observator, Aceasta a vorbit despre ce au în comun SUA şi România când vine vorba de evoluţia epidemiei. Şi a explicat de ce COVID 19 nu este doar o simplă gripă de sezon.
Toţi speram, doctorii sperau de asemenea, că vara, căldura, temperaturile extreme vor ucide virusul...
Saskia Popescu, epidemiolog: Particularitatea virusurilor este că au nevoie de oameni. Deci contează mai puţin sezonul şi mai mult unde sunt oamenii şi ceea ce fac. Vara toată lumea se apropie, merge în vacanţă, face activităţi de grup. Deci nu este surprinzător că vedem o creştere a cazurilor de infectare.
În primăvară, ţări precum Italia, Spania, Germania, Franţa erau devastate de virus. Aceste ţări o duc acum mai bine, cumva au reuşit să controleze virusul. Ce secret ştiu ele, iar noi, România şi Statele Unite nu?
Saskia Popescu, epidemiolog: Încercarea de a convinge oamenii să stea acasă, testarea rapidă, depistarea contacţilor şi asigurarea că zonele de risc, precum cluburile, un restaurant aglomerat sau o sală de fitness sunt închise temporar, pentru ca oamenii să întrerupă lanţul de transmisie. Italia a fost foarte atentă la aceste lucruri. În SUA am avut o carantină iniţială, dar s-a ridicat foarte repede. Ce vedem în multe ţări care au probleme acum cu virusul este că au impus repede carantina, dar au redeschis totul repede, iar asta a avut ca efect creşterea de cazuri.
Cât de importantă este purtarea măştii şi unde ar trebui să o purtăm?
Saskia Popescu, epidemiolog: La începutul pandemiei nu am crezut că asimptomaticii vor fi o problemă. Recomandarea s-a schimbat când ne-am dat seama că asimptomaticii pot fi transmiţători de virus. Oameni cu simptome foarte blânde sau chiar inexistente. Aşadar, dacă eşti într-un mediu în care ai contact cu alţi oameni decât cei din familie, categoric ar trebui să porţi mască.