Satul din Maramureș care interzice construcțiile haotice. Proprietarii, obligați să respecte stilul maramureșean
Când spui Maramureş, te gândeşti la munţi, obiceiuri străbune şi căsuţe tradiţionale de lemn. Însă în unele zone din judeţ, aceste construcţii vestite în lume au fost înlocuite cu case impunătoare din beton. Aşa că pentru a stopa acest fenomen, într-o comună, autorităţile emit autorizaţii de construcţie doar dacă proprietarul foloseşte anumite materiale şi elemente arhitecturale specific maramureşene.
De Simona Vasiac la 29.09.2022, 18:39Breb. Unul din satele Maramureşului ocolit încă de tăvălugul modernizării haotice. Aici, casele se pot construi doar din piatră şi lemn, care poartă deseori patima timpului. În caz contrar, cei care le ridică nu primesc aviz de construcţie.
În curtea meşterului Ion Tiran, muncitorii fac ultimele retuşuri pentru acoperişul care va fi pus pe o nouă casă de lemn. Proprietarul, un gălăţean care urmează să se mute definitiv în Maramureş.
Ion Tiran, meșter: Exteriorul e ca și acum 50-100 de ani, dar interioarele vor fi fiecare dormitor cu baie proprie și cu utilitățile din ziua de azi.
Regulile clare de construcţie au fost impuse, prin planul urbanistic general, încă de anul trecut.
- Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi...
- O tânără de 20 de ani din Maramureş, înjunghiată de fostul iubit chiar în timp ce îşi ţinea bebeluşul în...
- Oferte Crăciun 2022 la preţ redus. Cât costă cazarea în pensiunile rustice, dar cu dotări moderne din Maramureş
Ioan Oanea, primar Ocna Șugatag: Ideal ar fi să fie fără inox. E foarte greu așa dintr-odată după ce 30 de ani s-a construit haotic, nu s-a ținut cont de materiale, de culori, de elemente specifice tradiționale...
La câţiva kilometri distanţă, în comuna Budeşti, fiecare construieşte cum vrea
Puţini mai ţin cont de specificul local. Cele mai multe garduri sunt din inox sau fier forjat, iar casele, impunătoare şi din beton, sunt vopsite în culori ţipătoare.
Autorităţile judeţene au lansat un proiect pentru salvarea satului autentic. Cei care doresc să ridice o casă tradiţională pot beneficia gratuit de schiţe arhitecturale. Dar prea puţini se încumetă să ducă mai departe farmecul Maramureşului.