Seceta ar putea face tot mai mulţi agricultori români să renunţe la activitate
2020, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată în Europa şi al doilea cel mai cald an pentru români, a fost în acelaşi timp anul dezastrului pentru agricultură. Din cauza pagubelor, unii fermieri au renunţat să mai cultive pâmântul. Estimările specialiştilor arată că şi 2021 va fi un an record în privinţa temperaturilor.
De Clara Mihociu la 09.01.2021, 21:57- 2020 a fost pentru români al doilea cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo moderne.
- Mulţi agricultori români au ieşit în 2020 pe minus.
2020 este pentru români al doilea cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo moderne după 2019. Cele mai fierbinţi zile ale anului au fost la final de iulie şi de august, când s-au atins în jur de 38 de grade Celsius în sud şi în sud-est. În plus, decembrie a fost cea mai caldă primă lună de iarnă din ultimii 60 de ani în România.
Roxana Bojariu, şef Departament Climatologie ANM: E un an record din punct de vedere al temperaturii medii globale şi din punct de vedere al concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă, ceea ce ne arată că avem de-a face cu o contribuţie importantă a semnalului încălzirii globale.
Datele statistice ale meteorologilor sunt dublate însă de cifrele dezastrului din agricultură. Seceta a făcut anul trecut ravagii în aproape toată ţara, mai ales în Dobrogea, iar aproape un sfert din suprafața arabilă a țării a fost afectată.
Costel Diaconu, agricultor: De 20 de ani eu nu am prins un asemenea an. Porumbul nu s-a făcut aproape deloc. Am scos 500-1000 de kilograme la hectar, faţă de 8-9000. La grâu foarte prost undeva la 1000 de kilograme faţă de 4-5.000 un an prost.
Costel Diaconu cultivă pământul de când se știe şi de fiecare dată s-a bucurat de roadele culese. Anul trecut a fost prima dată când a ieşit pe minus.
2021 ar putea fi un an cel puţin la fel de călduros ca 2020
Costel Diaconu, agricultor: Probabil că dacă va mai fi un an cum a fost, mulți fermieri vor fi nevoiți să închidă.
Nici măcar în grădinile din curţile gospodarilor nu a fost mai bine. Seceta i-a făcut pe mulți fermieri să se lase efectiv de agricultură.
Şi 2021 se anunţă un an călduros.
Roxana Bojariu, şef Departament Climatologie ANM: Estimările arată că va fi un an record, dar nu printre primele, de data asta, tocmai din cauza fenomenului La Nina care acum a devenit şi mai puternic şi e în desfăşurare în primele luni ale acestui an.
Anul trecut, temperatura medie în Europa a fost cu 0,4 grade Celsius mai ridicată decât în 2019. Iar la nivel global, la egalitate cu cel mai cald an înregistrat vreodată - 2016.