Antena LIVE

Curs valutar

5 lucruri la care să te aștepți atunci când începi construcția unei case

Casele au detronat apartamentele cu trei camere în topul cumpărăturilor de pe piața imobiliară, iar asta în condițiile în care nu intrau în top trei în urmă cu câțiva ani.

De la 10.06.2019, 11:33
WhatsApp
Sfaturi pentru construcția unei case Shutterstock / Copyright: Katarzyna Wojtasik

Casele au detronat apartamentele cu trei camere în topul cumpărăturilor de pe piața imobiliară, iar asta în condițiile în care nu intrau în top trei în urmă cu câțiva ani.

Tot mai multe persoane preferă confortul și spațiul pe care ți-l oferă o casă spre deosebire de un apartament la bloc, iar majoritatea celor care fac această alegere sunt familiile cu copii, aflate în căutarea unei curți spațioase, în care cei mici să se joace în siguranță în aer liber.

Deși există firme care vând case la cheie, foarte mulți români aleg să își construiască o casă de la zero, astfel încât să se asigure că e compartimentată exact așa cum își doresc ei și că spațiul este cât se poate de bine organizat. Construcția unui imobil este însă un proiect ambițios, dar mai ales costisitor. Nu costă numai bani, ci și efort și mult timp, așa că dacă ai în plan să îți construiești propria casă, este bine să știi de pe acum la ce te înhami și la ce ar trebui să te aștepți:

Va fi ca și când ți-ai luat un al doilea job

În primele etape, cele ale săpării și turnării fundației, precum și ridicarea scheletului casei nu vei fi solicitat foarte mult, mai ales dacă ai pus pe foaie un proiect concret, iar echipa de muncitori pe care ai angajat-o știe foarte bine ce are de făcut. Însă odată ce construcția ajunge în etapa următoare, lucrurile se vor schimba complet. În primul rând, va trebui să ai bugetul deja pregătit, pentru că vei scoate bani din buzunar aproape zilnic. Materialele pe care le vei cumpăra inițial nu vor fi suficiente, cel mai probabil. Muncitorii te vor suna aproape zilnic pentru a-și semnala cantitatea și materialele de care mai au nevoie.

Tocmai din cauza acestui efort, este indicat să nu începi construcția unei case într-o perioadă deja stresantă sau de tranziție. Dacă ți-ai schimbat jobul, ți-a venit pe lume primul copil sau dacă relația ta cu partenerul de viață este într-o perioadă dificilă, atunci s-ar putea să vrei să mai amâni o perioadă proiectul de anvergură pentru noua ta casă.

Angajează echipa potrivită

Dacă nu ai niciun fel de experiență în construirea unei case, atunci angajarea unei echipe serioase de muncitori este poate cel mai important lucru pe care va trebui să îl faci. Este esențial să lucrezi cu niște oameni de încredere, pe ale căror sfaturi să te poți baza și care să îți facă recomandări în deplină cunoștință de cauză. Vei lucra îndeaproape cu aceștia, pe termen lung, astfel că este extrem de important să poți avea încredere în sfaturile lor.

Pe lângă acest aspect, mai trebuie să iei în calcul și faptul că ai la dispoziție niște bani pe care nu vrei să îi vezi aruncați pe fereastră. De aceea, atunci când cauți o echipă de construcții nu ezita să verifici catalogul firmei cu care vrei să lucrezi. Astfel, poți afla din timp detalii despre firma respectivă: cifra de afaceri cu care operează, profitul, numărul de angajați ori dacă are facturi neplătite către alți furnizori. Toate aceste date te pot ajuta să îți faci o părere despre seriozitatea oamenilor cu care vei lucra.

Ia în calcul angajarea unui designer de interior

Dacă nu ai niciun fel de aplecare spre designul de interior, s-ar putea ca amenajarea casei să îți dea bătăi serioase de cap și să te coste mai mult decât ai fi estimat inițial. Pentru cineva care nu se pricepe la alegerea unui stil de amenajare, la căutarea, selectarea și potrivirea pieselor de mobilier și ale decorațiunilor, să amenajeze o casă de la zero poate fi o misiune imposibilă.

În schimb, un designer de interior nu numai că îți poate personaliza locuința după propriile tale gusturi, dar te poate scuti și de unele cheltuieli inutile pe care le-ai face fără să îți dai seama. În general, tariful unui designer de interior este personalizat pentru fiecare client în parte, în funcție de anvergura proiectului și de dimensiunile locuinței. Poți încerca să ceri câteva oferte de la firme de design interior și să vezi apoi dacă este rentabil pentru tine să investești într-un astfel de serviciu.

Gândește-te de la bun început cum vrei să arate camerele

Deși casa ta este încă în construcție, este bine să știi încă de la început cam cum ți-ai dori să arate încăperile. Acest lucru este extrem de important pentru a stabili cum și unde vei construi ferestrele, care sunt spațiile de care ai nevoie și de care nu te poți lipsi, unde vei amplasa piesele de mobilier, care sunt zonele în care vei avea nevoie de mai multă lumină naturală etc. Toate aceste aspecte sunt importante și pentru a stabili circuitul rețelei sanitare și a celei electrice, iar cu cât știi mai din timp cum ar trebui să arate casa, cu atât riști mai puțin să ai cheltuieli neprevăzute la final.

Pregătește-te să aloci un buget mai mare decât te așteptai

Bugetul de care dispui pentru a-ți construi casa ar trebui să fie unul flexibil. În momentul în care ai decis să construiești este important să te asiguri că ai toți banii necesari și că nu te bazezi pe fonduri pe care nu le-ai obținut încă.

De asemenea, ar fi bine să ai pusă deoparte și o sumă consistentă pentru situații neprevăzute, astfel încât să nu ajungi în situația de a fi nevoit să sistezi construcția până când faci rost de bani. Nu te baza numai pe estimările firmei de construcție, ci încearcă să afli niște sume de la cunoștințele tale care au trecut printr-un asemenea proiect ori de la vecini, astfel încât să ai o viziune de ansamblu asupra costurilor pe care le presupune construcția propriei tale case.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Katarzyna Wojtasi

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

casa constructie sfaturi amenajare
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025