Sondaj, după starea de urgență: 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj de opinie legat de impactul COVID-19 asupra vieții românilor.
De Redactia Observator la 18.05.2020, 15:30- Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede
- Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19
Aproape jumătate dintre români au acuzat lipsa apropierii de cei dragi în perioada marcată de Starea de urgență, iar 46% spun că s-au certat mai puțin sau deloc cu partenerul sau familia.
Mai mult de jumătate dintre români s-au gândit să își renoveze locuința, iar cei mai mulți (18%) spun că cea mai importantă lecție pe care au învățat-o în această perioadă este importanța igienei, conform sondajului IRES.
Întrebați care ar fi primul lucru pe care l-ar face la ieșirea din izolare, 31% dintre români spun că s-ar revedea cu familia și prietenii, 21% ar pleca într-o călătorie sau excursie, 15% ar ieși la plimbare, iar până în 5% ar merge la muncă, biserică, stomatolog sau cumpărături.
Iată 10 concluzii după starea de urgență, conform sondajului IRES:
#1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.
#2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate.
#3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.
#4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.
#5. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.
#6. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.
#7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.
#8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.
#9. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.
#10. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 mai, pe un eșantion de 1.027 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, prin interviu telefonic.