Autoritățile vor prelungirea stării de alertă. Ministrul Sănătăţii: "Suntem pe pantă descendentă, dar nu suntem la capătul ei"
România plăteşte relaxată preţul libertăţii. Numărul îmbolnăvirilor nu a crescut după ridicarea restricţiilor, iar asta le dă speranţe specialiştilor că vom scăpa curând de coşmarul coronavirus. Până atunci însă, e vital însă să respectăm sfaturile lor.
De Redactia Observator la 10.06.2020, 21:16- Măsurile de relaxare nu au adus o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus.
- Specialiștii atrag atenția că pericolul nu a trecut.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Suntem pe acea pantă descendentă, dar nu suntem la capătul ei.
Drept dovadă, astăzi au fost anunţate 196 de cazuri noi. De la începutul lunii, când autorităţile au relaxat măsurile, numărul îmbolnăvirilor a fluctuat, dar în general nu a depăşit pragul de 200 pe zi. Cu o singură excepţie, pe 4 iunie, când au fost raportate 238 de cazuri.
Și numărul pacienţilor vindecaţi a oscilat în ultimele zece zile între 84 şi 274. Astăzi au fost 193.
Adrian Marinescu, medic infecționist Matei Balș: N-au însemnat cele două săptămâni o scădere atât de importantă cum ne-am fi dorit. Nimeni nu are garanţia de a spune exact dacă o să fie un al doilea val, dar nici nu putem să ne aşteptăm că dacă lucrurile se încheie de exemplu în august acum înseamnă că am rezolvat cu tot ce înseamnă fenomenul Sars-cov2.
Este şi motivul pentru care Guvernul vrea să prelungească starea de alertă şi, automat, să păstreze o serie de restricţii.
Ludovic Orban, premierul României: Eu nu cred că această problemă trebuie tratată politic. Este nevoie de starea de alertă pentru a menține toate măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor.
Pericolul vine şi de peste graniţe. De pe 1 iunie, frontierele României au fost tranzitate, zilnic, de peste 40 de mii de oameni. Acum, toţi cei care intră în ţară sunt trimişi în izolare.
Peste câteva zile însă, din 15 iunie, măsura va fi păstrată doar pentru cei care vin din ţările în care se înregistrează mai mult de cinci cazuri noi la un milion de locuitori, țările din zona roșie, adică Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda, Israel, Turcia, Polonia, Serbia, Portugalia, Irlanda sau Marea Britanie.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Există și țări care au un indice mic, sub 5. Cei care vin din aceste țări nu vor mai intra în izolare la domiciliu.
Concret, va fi liber la vacanţe în Bulgaria, Grecia, Cipru, Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Malta, Croaţia sau Muntenegru. Călătoriile rămîn incerte în Cehia şi Albania, din cauza numărului la limită de îmbolnăviri.
Harta va fi modificată periodic în funcţie de evoluţia epidemiologică.