Starea de alertă, un scenariu după 15 mai. Ce restricții rămân valabile pentru români
România se pregătește să intre în starea de alertă, după data de 15 mai, această reglementare fiind necesară pentru a putea menţine anumite restricţii şi reguli de distanţare socială în contextul epidemiei de COVID-19.
De Ana Maria Ghiarasim la 29.04.2020, 10:09- Starea de alertă ar putea fi instituită în România, după data de 15 mai.
- Reglementarea este necesară pentru ca unele restricții să rămână valabile.
Starea de alertă este tot o măsură excepțională, ce poate fi declarată la nivel de localități – de primar, la nivel de județ – de prefect, însă tot ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, va fi cel care semnează decretarea stării de alertă.
Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.
Declararea stării de alertă se face pe baza unui ordin sau a unei hotărâri care trebuie să cuprindă: bază legală, perioada şi aria de aplicare, măsurile dispuse, precum şi obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici aferente situaţiei invocate.
Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja că, după data de 15 mai, când expiră decretul privind prelungirea stării de urgenţă, restricțiile de circulație vor fi ridicate, însă în spațiile publice închise și în transportul în comun, toți românii vor fi nevoiți să poarte mască.
Citește și: