Studenții români își plănuiesc viitorul cu atenție. Unde și-ar dori ei să munceasă
Studenții români au planuri ambițioase pentru viitor și cerințe foarte clare de la angajatorii lor. Un studiu scoate la iveală date interesante despre viziunea lor.
De Redactia Observator la 16.11.2016, 09:22Studenții români au planuri ambițioase pentru viitor și cerințe foarte clare de la angajatorii lor. Un studiu scoate la iveală date interesante despre viziunea lor.
Companii mari cu nume cunoscute în întreaga lume se numără printre angajatorii favoriți ai studenților din țara noastră. Giganți IT, mari producători de mașini dar și instituții ale statului se regăsesc în topul preferințelor lor în ceea ce privește firma angajatoare.
Studenții de la noi din țară sunt din ce în ce mai implicați și mai însetați de a învăța lucruri noi, este de părere Liviu Tudor, președintele uneia dintre cele mai mari companii specializate în construcția de parcuri de birouri de la noi din țară. Tocmai din acest motiv, el a dezvoltat și un campus privat pentru studenți în vecinătatea unui parc de birouri unde își au sediul o mulțime de companii mari. În felul acesta, studenții care locuiesc aici află repede de internshipuri și locuri de muncă part-time disponibile în firme precum Societe Generale, Ericsson, Accenture sau Siemens.
Ce trebuie să ofere angajatorul perfect în viziunea studentului român
Am fi tentați să credem că studenții sunt oriențați către un venit îndestulător, însă nu neapărat salariul mare face un loc de muncă unul dezirabil pentru ei, arată rezultatele studiului. Angajatorul ideal în viziunea tinerilor studenți oferă un training profesional și le pune la dispoziție toate mijloacele pentru o formare continuă.
Totodată, studenții români consideră că jobul ideal este cel unde le sunt apreciate și recunoscute performanțele. Un alt lucru important pentru ei este siguranța locului de muncă, iar când vine vorba să aleagă companii la care să se angajeze, ei acordă atenție succesului acestora pe piață, cât și respectul pe care îl oferă salariaților. Interesant este faptul că salariul de bază atractiv nu a fost plasat de majoritatea studenților nici măcar în primele 10 lucruri importante la un loc de muncă.
Unde își doresc să lucreze studenții români?
Studenții de la facultățile de inginerie au ales în proporție de 16, 6% compania BMW, urmată, în ordine, de Continental, Volkswagen, Microsoft, Google, Dacia, Apple, Bosch, OMV Petrom si Ford.
Aproape jumătate dintre studenții de la facultăți de informatică au plasat în topul preferințelor gigantul IT Google. Topul este completat de Microsoft Apple, Intel, Facebook, Ubisoft, Oracle, IBM, Samsung și Continental.
Pe primul loc pentru studenții de la facultățile economice se află Apple, companie care se regăsește și în top angjatori vânați și de studenții de la alte specializări. Tinerii care sunt în prezent la o facultate cu profil de științe economice au plasat în top și două instituții publice – Ministerul Economiei (pe locul patru) și Ministerul Finanțelor (pe locul zece). Top 10 în cazul lor arată așa: Apple, Google, BMW, Ministerul Economiei, Microsoft, Samsung, Banca Transilvania, L’Oreal, Ministerul Finanțelor și Raiffeisen Bank.
Studiul care scoate aceste date la iveală a fost realizat de o companie specializată în servicii de consultanță și branding pentru angajatori, care a analizat opiniile studenților în legătură cu viitorul lor profesional în cadrul unui sondaj numit Student Research 2016. Analiza a fost făcută în perioada decembrie 2015 – mai 2016, iar în cadrul lui au fost chestionați peste 10.000 de studenți din peste 45 de universități de la 136 de specialități din țara noastră.
În ceea ce privește salariul la primul loc de muncă după absolvirea facultății, un alt studiu, realizat de data aceasta de Trendence Institut arată că tinerii din România vizează un salariu de aproximativ 2.200 de lei la primul lor loc de muncă și un program săptămânal de cel mult 40 de ore.
Ce părere ai despre viziunea studenților români în ceea ce privește locul de muncă? Sunt realiști sau au așteptări prea mari?
Sursa foto: Creative Lab / Shutterstock.com